Virkamiehen aikarauta herää eloon, osa 2

Juttusarjan ensimmäisessä osassa esittelin Frenca-merkkisen vintagekellon 40-luvulta. Kello on viety Kellohuolto Tommi Alasen hellään huomaan huollettavaksi, ja tällä kertaa tutustumme kellon sisuskaluihin ja kellon täydellisen huollon etenemiseen. Kello on ollut tiettävästi pöytälaatikon perällä käyttämättömänä vähintään 30 vuotta, todennäköisesti paljon pidempään. Katsotaan siis mitä kellon sisältä löytyykään!

Kellon Buser-koneisto ennen huoltoa

Kellon sisältä löytyy Buser 15/115 manuaalivetoinen koneisto, joka on sinänsä ihan nätissä kunnossa, toki täysin kuivunut. Ruostetta löytyi vain vähän vetonupin ympäriltä. Kysyttäessä koneistosta tarkemmin sai se kunniamaininnan kauniista silloista. Kellon tiivisteet ovat ajan saatossa hapertuneet, kuten myös kellon lasike. Kaunis, art deco -henkinen kellotaulu on patinoitunut melko tasaisesti ja viisarit ovat selvästi pölyn ja lian tummentamat.

Kaunis koneisto pestyvä vuosikymmenten jälkeen

Tommi purki kellon koneiston ja laittoi osat pesuun. Se koitui koneiston nikelöinnin kohtaloksi, mutta sillä on onneksi vain esteettinen vaikutus.

Vetojousi auki kiertyneenä

Koneiston vetojousi osoittautui olevan väärää kokoa eli todennäköisesti siihen on jossakin vaiheessa laitettu varaosaksi ns. riittävän oikean kokoinen jousi. Se menee luonnollisesti vaihtoon, kuten myös muita kuluneita osia sekä kellon halkeillut lasike, joka korvataan hieman vähemmän kuperalla varaosalla. Pesu paljasti viisareiden erittäin hienon sinisen värin, joka on varsin tyypillistä tämän aikakauden kelloissa.

Tyylikäs art deco -kellotaulu ja siniset viisarit

Kellon kuori oli hieman vääntynyt yhden lugin kohdalta. Lisäksi kuoressa on kiinteät hihnatapit, jotka luonnollisesti rajoittavat merkittävästi rannekkeiden käyttöä. Päätimme katkaista kiinteät tapit, jättää niitä kuitenkin sen verran, että niihin saa pujotettua onton hihnatapin ja näin vaihdeltua erilaisia rannekkeita. Tämän lisäksi kuori puhdistetaan ja hiotaan mahdollisuuksien mukaan.

Kellon kuori ennen pesua
Kellon takakansi, bezel ja lasike ennen huoltoa

Kellosta on varsin vähän tietoa saatavilla. Tommi meinasi, että koska kellossa ei vielä ole iskunsuojausta (tämä tuli rannekelloihin 50-luvulle tultaessa), on Frenca todennäköisesti sieltä 30-40 -luvuilta. Näin olin itsekin arvioinut kellon ulkomuodon ja koneiston perusteella.

Suosittelemme

Kello on nyt puhdistettu ja koottu ja testauksessa. Juttusarjan viimeisessä osassa pääsemme ihailemaan uuden elämän saanutta virkamiehen aikarautaa. Pysykää kanavalla!

Lue lisää