Markkinoilla näkee viskejä, joiden alkoholipitoisuus on huomattavasti yli normaalin 40 % Tällaisia usein 50 % paremmalla puolella olevia viskejä kutsutaan tynnyrivahvuisiksi eli Cask strength -viskeiksi. Siinä missä viskiin lisätään normaalisti tynnyrikypsytyksen eli ikäännyttämisen jälkeen vettä alkoholipitoisuuden pienentämiseksi, pullotetaan Cask strength -viski suoraan tynnyristä ilman lisättyä vettä.

Kosteassa ilmastossa etanolia haihtuu viskistä vettä enemmän. Tätä kutsutaan enkelten osuudeksi – angel’s share. Tynnyrivahvuiset viskit ovat hinnaltaan kalliimpia, koska niiden tekeminen on tislaamoille kalliimpaa: pullotusmäärät ovat pienempiä koska tuotteeseen ei ole lisätty vettä.

Tynnyrivahvuus ei välttämättä tee viskistä valmiiksi pullotusvaiheessa laimennettua viskiä parempaa. ”Tynnyrivahvuinen on parempaa” sekä ”Mitä vanhempaa viski on, sitä parempaa se on”, ovat myyttejä, jotka eivät perustu mihinkään faktaan. Tynnyrivahvuus ei ole tae viskin maulle tai laadulle, mutta se tekee viskistä mielenkiintoisen kokemuksen kokemushakuisille kotikemisteille: sen sijaan että tislaamo päättää viskin alkoholipitoisuuden ja täten laimentamalla määrittää sen tuoksun ja maun, mahdollistavat tynnyrivahvuiset viskit tuotteen laimentamisen oman maun mukaiseksi.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Tynnyrivahvuisessa viskissä alkoholi peittää monet viskin tuoksut ja maut. Laimentamaton alkoholi turruttaa sekä maku- että hajuaistin, joten laimentamattomasta tynnyrivahvuisesta viskistä saattaa olla vaikeaa maistaa erinäisiä makuja. Viskin laimentaminen kädenlämpöisellä vedellä vapauttaa siinä olevia aromeja (jääkylmä vesi ja jää puolestaan peittävät aromeita). Mitään virallista oikeaa tai väärää tapaa nauttia tynnyrivahvuisia viskejä ei kuitenkaan ole. Harrastuksen paras puoli on se, että kokeilemalla eri tapoja nauttia, voi löytää ne itselleen mieluisimmat tavat.

Viskiniekan omat Cask strength -suosikit:

  • Springbank 12 Year Old Cask Strength. Campbeltown. Ostettavissa sinikeltaisen lipun suuntaan lipuvilta autolautoilta.
  • Redbreast 12 Year Old Cask Strength. Irlanti. Ostettavissa Handelin tilausvalikoimasta.
  • Aberlour A’bunadh. Speyside. Ostettavissa em. autolautoilta.
  • Ardbeg Uigedail. Islay. Ostettavissa Handelin tilausvalikoimasta.
  • Ardbeg Corryvreckan. Islay. Ostettavissa sekä em. että Etelä-Helsingin suuntaan lipuvilta autolautoilta.

springbank-e1447014039515

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here