Tyylibloggarina olemisen yksi parhaita puolia on ehdottomasti vaatekauppiaisiin tutustuminen. Kun liikkeissä käy säännöllisesti, tulee väistämättä puhuttua asioista yksittäistä haastattelua syvällisemmin. Yhdeksi tällaiseksi paikaksi on muodostunut Kapteenska, jossa olen vuosia asioinut, mutta jonka toimintaan olen vasta Tyyliniekan myötä tutustunut paremmin.

Suhteellisen tuoreena maalla asujana Kapteenskan tarjonta on viime aikoina kolahtanut paremmin, koska sieltä saa pihassa ja metsässä rymyämiseen sopivaa tavaraa. Sisälläni asuva pieni maaseutulordi on saanut salakavalasti mielihyvää, kun olen voinut pukeutua mm. Barbourin takkeihin. Etenkin kun varallisuus ei anna myöten oikeisiin lordin leluihin, kuten Land Roveriin.

Maaseutu"lordin" arkea.
Maaseutu”lordin” arkea.

Usein liikkeessäkäynnin tarkoituksena on puhtaasti fiilistely, ei varsinainen tarve. Olennainen osa fiilistelyä on tutun myyjän tai kauppiaan kanssa turinointi, koska noissa keskusteluissa kuulen usein mitä kivaa on seuraavaksi hyllyyn tulossa. Tämähän on sitä kauppiaan myyntityötä, jonka tarkoituksena on saada minut luopumaan rahoistani ennemmin tai myöhemmin. 🙂 Samoin tarinat brändien takana ovat mielenkiintoisia, koska historia on ollut aina lähellä sydäntäni.

Alkuvuodesta olin vaihteeksi nopeasti piipahtamassa Tampereen myymälässä ja siellä tuli puheeksi se, miten kumikengät eivät kestä tänä päivänä edes vuotta aktiivista käyttöä. Ei minulla, eikä vaimolla. Sitähän luulisi, että kumikengät kestäisivät pihalla ja metsämättäillä kävelyä useamman vuoden, varsinkin kun puhdistamme kengät säännöllisesti kurasta ja kivistä. Mutta ei.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Kapteenskan Janne Haavisto sitten totesi tähän, että osta häneltä maailman parhaat kumisaappaat.

Maailman parhaat kumisaappaat

Väite oli suorastaan röyhkeä, joten vaadin sen tueksi kättä pidempää – vai pitäisikö sanoa jalkaa pidempää. Sain eteeni pari Aiglen kumisaapasta, joita kokeilin jalkaani. Ensimmäinen tuntemus oli napakkuus. Jalkaa ei laitettu saappaaseen puolihuolimattomasti, vaan se piti määrätietoisesti vetää pohjaan asti.

Kumisaappaan laittamista jalkaan on helpotettu tekemällä varteen halkio, jonka saa kiristettyä ja löysättyä remmillä.
Kumisaappaan laittamista jalkaan on helpotettu tekemällä varteen halkio, jonka saa kiristettyä ja löysättyä remmillä.
Kumikenkän sisäpuolella on kiristysnauhan kohdalla suojaus, joka pitää kosteuden loitolla.
Kumikenkän sisäpuolella on kiristysnauhan kohdalla suojaus, joka pitää kosteuden loitolla.

Napakkuuden tuoman käyttömukavuuden huomasin kun nousin jaloilleni. Tämä kumisaapas ei hölsky jalassa, vaan pysyy siinä kuin hansikas – tai kuten hyvin istuva nahkakenkä. Toinen selkeä ero aiempiin kumisaappaisiini oli tukeva kantapää. Peruskumppareihin verrattuna kantakuppi oli napakka ja se tuntui olevan päkiää korkeammalla. Kolmas huomioni oli melko nihkeä pohjatuntuma, eli oletettavasti kumisaappaissa on myös pitoa.

Aiglen kumisaappaassa on jämäkkä pohja.
Aiglen kumisaappaassa on jämäkkä pohja.

Sain kokeiltavaksi kumisaappaista vuorettoman ja neopreenivuorellisen mallin. Näistä neopreenivuorellinen malli alkoi hiostamaan jalkaani välittömästi, joten sen soveltuvuus talvikäyttöön oli uskottava. Janne Haaviston mukaan sillä pärjää normaaleissa talviaskareista vaikka ilman sukkia. Jäin pohtimaan kumpi malli olisi enemmän omaan makuuni sopiva.

"Maailman paras kumisaapas"
”Maailman paras kumisaapas”

Aiglen historiaan sain lyhyen perehdytyksen, josta oleellisimpana mieleeni jäi eurooppalainen tuotanto; Aiglen kengät tehdään omissa tehtaissa Ranskassa kumiseoksesta, ei muovista. Kengänvalmistajana Aiglella on pitkä historia ja sieltä löytyy mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä toiseen tunnettuun kumikenkävalmistajaan, Hunteriin, joka on siirtänyt tuotantonsa kaukoitään.

Kun kuulin, että hyllystä löytyy myös naisten mallit kumisaappaista, ja niitähän oli vaikka kuinka, päätin vaimon lähestyvän syntymäpäivän kunniaksi hankkia ensimmäiset Aiglen kumisaappaat hänelle. Samaan syssyyn tuli hommattua myös Aiglen chelseat, joten tällä kertaa vaimon kenkäkaappi sai mukavasti täydennystä.

Aiglen chelseat.
Aiglen chelseat.

Aiglen kumisaappaiden käyttökokemuksia

Uudet kumikengät tulivat tarpeeseen, sillä edellisiin kumikenkiin oli tullut reikiä varteen. Vaimon Aiglet ovat olleet aktiivisessa käytössä puolisen vuotta ja niissä ei ole päällisin puolin merkittäviä käytönjälkiä tai kulumia. Kengät pitävät luonnollisesti vettä ja niillä on mukava kävellä pidempääkin matkaa. Käyttökokemusten kannustamana tulen hankkimaan myös itselleni Aiglet.

Vadelmien poiminnassa ovat kumisaappaat paikallaan.
Vadelmien poiminnassa ovat kumisaappaat paikallaan.
Kuivin jaloin liukkaalla pinnalla.
Kuivin jaloin liukkaalla pinnalla.
Vasemmalla Aiglen kumisaappaat ja oikealla pojan noin 40 vuotta vanhat Nokian kumisaappaat ajalta, jolloin Suomessa osattiin tehdä vielä kenkiä.
Vasemmalla Aiglen kumisaappaat ja oikealla pojan noin 40 vuotta vanhat Nokian kumisaappaat ajalta, jolloin Suomessa osattiin tehdä vielä kenkiä.

5 KOMMENTIT

 1. Kaikki kunnia Aiglelle, mutta laajojen ja todella rankkojen empiiristen kokeiden perusteella, parhaat saappaat ovat olleet ”crocs-piraattimateriaalista” tehdyt saappaita muistuttavat hirviöt!

  Oikeasti kovassa ja jatkuvassa päivittäisessä työkäytössä (puoliso kun pyörittelee hevostilaa) olemme todenneet kaikkien normaalien kumisaappaiden ennemmin tai myöhemmin murtuvan jostain nilkan saumasta päästämään vettä lävitseen. Halpis-crocs-hirviöt ovat toistaiseksi ainoat, jotka ovat kestäneet pitkälle toistavuotta näiltä osin. Ne ovat myös todella kevyet! Lopulta kuitenkin aika jätti nekin hangon piikin mentyä läpi päällisestä (perinteisestä saappaasta ei välttämättä olisi mennyt).

  Estetiikkaa arvostavalle en suosittele, mutta jos tarkoituksena on täysin ammattimainen hc-käyttö, niin suosittelen katsastamaan nuo selkäpiitäkarmivat joka miehen painajaiset eli halpakaupat!

  Todella hyvännäköisiä (ja myös hyviä) nuo Aiglen saappaat joka tapauksessa ovat.

  • Kiitos Mika kommentistasi.

   Käytöstä se ilman muuta riippuu aika paljon. Oma kokemukseni halpiskumppareista sekä ”kotimaisista” kumppareista on ollut pettymyksen saattelemaa, sillä ne ovat hajonneet tosiaan ihan peruspihakäytössä. Eikä niissä ole kävelyergonomia erityisen hyvä ollut muutenkaan just muodottaman kantakupin takia.

   Tuli vielä mulkaistua vaimon kumppareita ja niissä on sellainen kiva piirreä, että niitä voi varresta vetää ja ne venyvät hieman, eli jotain elastisuutta niissä on ja tämä saattaa osaltaan vaikuttaa siihen, että ovat kestäneet tähän asti hyvin.

   Aiglen mallistoissa on tosi paljon ns. trendikenkää, etenkin naisille, joissa värit leiskuvat. Tuntuu, että moni valmistaja ottaa kumpparit liian vakavasti, kun tarjoavat vain synkkiä värejä ja väri-iloitellut mallit on säästetty lapsille.

 2. Kävin poistamassa 2013 vuoden mallin Unioninkadun Kapteenskasta. Huomioitavaa, että Aiglet ovat melko kapeat (tai ainakin ostamani ”perusmalli” on).

 3. Hieno Aiglen kumisaappaitten esittely. Minua jäi kiusaamaan se, ettet suorittanut minkäänlaista vertailua muihin merkkeihin, esim. Hunteriin. Siinä on toinen laadukas kumisaapas, maailman vanhin itse asiassa. Tässä kirjoituksessa taisi käydä niin, että Kapteenskan esittelyn sijaan innostuitkin kehumaan ostamiasi Aiglen saappaita.

  • Tervehdys Turo. Vertailupohjaa ei omasta takaa ole, joten sen takia artikkelissa ei ole Hunteria sivulausetta lukuunottamatta mainittu. Hunterhan on näistä kahdesta lähtenyt entistä enemmän ns. designer-linjalle, joka on ollut taloudellisesti hyvä veto Hunterin historiassa, josta voisin jossain välissä ajatuksella kirjoittaa.

   Omat käyttökokemukset Aiglen saappaista ovat olleet artikkelin julkaisun jälkeen positiivisia, joten näitä voi kyllä varauksetta suositella. Hintalappu korreloi laatuun ja jutusta toivoakseni käy ilmi se viesti, että ns. muutaman kympin marketsaapas ei lähtökohtaisesti paini samassa sarjassa kunnollisten kumisaappaiden kanssa. Kokemusten takia vertaileva juttu onkin pidemmässä puussa, sillä en koe tarvitsevani kaksia kumisaappaita ja nykyisillä taidan pärjätä vielä pitkän aikaa.

   Brändimielessä olen hieman huvittuneena seurannut muutamien ns. countrywear-valmistajien etabloitumista muotiskeneen, sillä itselleni esimerkiksi Barbour on ensisijaisesti funktionaalinen valmistaja, jonka vaatteita käytän mm. klapihommissa tai pihametsässä ulkoillessa. 🙂 Hunterin kohdalla mielikuva on vähän samansuuntainen, vaikka heillä onkin markkinoinnissa räväkämpi kulma. Toisaalta, leikittelee Aiglekin entistä enemmän väreillä etenkin naisten saappaissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here