Kelloista innostuneiden kanssa keskustellessa tulee helposti sellainen käsitys, että omaperäisistä ja erikoisista ratkaisuista joutuu maksamaan vähintään tuhansia euroja. Jos tekee mieli jotain erikoisempaa kelloa, mutta ei huvittaisi maksaa siitä tuhansia euroja, niin yksiviisarinen Luch saattaa olla oikea valinta.

Luch on yksilöllinen valinta.
Luch on yksilöllinen valinta.

Luchin kellot tulevat Valko-Venäjältä, Minskissä sijaitsevasta kellotehtaasta. 1953 perustetussa tehtaassa työskentelee lähes tuhat ihmistä, joten ihan pienestä pajasta ei ole enää kyse. Tosin, Luch valmistaa paljon muutakin kuin rannekelloja.

Luch

Yksiviisarinen Luch toimitetaan kammottavassa pahvisessa laatikossa. Kellossa on alun perin mustaa nahkaa etäisesti muistuttava rannekkeen irvikuva. Ilmeisesti rannekkeen materiaalina on käytetty neuvostovalmisteisia kiiltonahkakenkiä.

Kun elämä ei ole sekunnilleen, on Luch mainio valinta.
Kun elämä ei ole sekunnilleen, on Luch mainio valinta.

Sen sijaan itse kello ihastuttaa keveydellään ja hintaansa nähden yllättävän laadukkaalla olemuksellaan. Vedettäessä kelloa käyntiin on tuntuma koneistoon selkeä ja tukeva. Yksiviisarisen aikaan asettaminen on mukavaa puuhaa, noin suurin piirtein minuutilleen ja valmis.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Kunnolinen nahkaranneke nostaa kellon ulkonäköä merkittävästi.
Kunnolinen nahkaranneke nostaa kellon ulkonäköä merkittävästi.

Rannekkeen vaihdon jälkeen kellon ulkonäkö parani merkittävästi. Kello on mukava kädessä ja ohuutensa takia sujahtaa helposti paidan hihan alle. Kellon maltillinen koko, halkaisija 36 mm, tekee siitä erinomaisen kellon virallisempiin tilaisuuksiin. Lupaus 38 tunnin käyntivarasta tuntuu pitävän hyvin paikkansa.

Luch - kun yksinkertainen on kaunista.
Luch – kun yksinkertainen on kaunista.

Kellon simppeli muotokieli viehättää silmää mutta yksiviisarisen lukemiseen pitää totutella hetki, ennen kuin kellon aika selviää pikaisella vilkaisulla. Luchia on saatavilla mustalla, kullan värisellä, valkoisella ja hopeanvärisellä taululla. Taulun tekstin voi tilata myös kyrillisillä kirjaimilla. Kelloa myydään 37 euron hintaan.

Teksti ja kuvat: Lee Kasemets

22 KOMMENTIT

 1. Hieno ja rohkea valinta esillenostoon – viimeistään nyt lähtee itsellekin ko. kello tilaukseen.

  Voisi vielä lisätä erään monia kelloharrastajia kutkuttavan seikan: kellohan taitaa olla lähes 100% in-house, koneisto on NL-perua, edelleen Minskissä sorvattu, ja kuoret tehdään mallista päätellen myös samassa tehtaassa. Mekaaninen In-house alle neljänkympin!

  Luchin ja muutkin idän kellot tuntien kyseessä on erittäin tiukkahintainen paketti perushyvää, perinteistä ja luotettavaa mekaanista kelloa. Harva asiaa tiedostaa, mutta käytännössä KAIKKI venäjän/neuvostoliiton ja Itä-Euroopan kellot (pl. DDR:n kivetön ja nastakäyntinen Ruhla 24) olivat vähintään perustason täyskivisen, geneerisen ”sveitsiläiskellon” tasoisia, joskus parempia.

  Valitettavan usein täällä Suomessa (vrt. esim. Saksa, uhrforum.de jne) kelloharrastus tarkoittaa 1-5 tietyn hintaluokan kaikkien tunteman sveitsiläismerkin ympärillä meuhkaamista. Lisäksi harrastuneisuudeksi tuntuu riittävän pelkkä kulutuskeskeinen kellojen ostelu suoraan kaupan hyllystä, ”brändi” ja hintalappu edellä…Juuri tuolla uhrforumilla on todella mielenkiintoisia juttuja ihan vaan tuntemattomien kirppis, ebay ym. löydöistä (mikä merkki, mikä koneisto jne…) , mielestäni kelloharrastuksen suola ovat juuri tuollaisten oikeiden harvinaisuuksien ja erikoisuuksien löytäminen.

 2. Kiitos kommentista ja erinomaisesta täydennyksestä.

  Luch on itselläni käytössä melkein joka viikko. Se on vaivaton kello jota on mukava käyttää ja sopivalla tavalla erilainen. Tuollaisia vastaavia valmistajia on vaikea löytää, tuleeko itsellesi mieleen?

  • Hei,
   jos jotain samanhenkistä etsitään niin ei kovin montaa nykyään toiminnassa olevaa valmistajaa tule heti mieleen. Monet NL:n ajan kellotehtaat on ajettu jo alas (virhe!), juuri kun hyvän, mekaanisen kellon kysyntä olisi taas nousussa. Toiset tehtaat taas ovat selvitytyneet nostamalla hintoja ja kaventamalla tuotantoaan (Prim, Raketa). Valitettavan moni nykypäivän alle 500€ 17-kivinen on liian halvalla ja kiireessä kasattu kiinalainen, esim. rasittavan yleinen Tonqji-koneisto. Tongjissahan ei sinällään vikaa ole, suunnittelu on hyvä, valitettavan usein vain toteutus ja materiaalilaatu on heikkoa.

   Eräs äkkiseltään suositeltava valmistaja olisi esim. saksalainen Junkers, kellojen kokoonpano tapahtuu Saksassa ja koneistoina tuttujen ETA-koneiden lisäksi myös Poljot 3133 ja 3105. Myös Molnija-koneinen malli muistaakseni on ollut. Itselläni on tuollainen titaanikuorinen ja kullatulla 3133:lla varustettu malli.

   Erittäin tiukan hinta/laatu/kiinnostavuus-suhteen tarjoaa eräs Ruhla-Garde -valmistajan malli (ex-DDR Ruhla). Kello on runkoineen titaania (osassa myös ranneke), lasi safiiria ja lasisen takapohjan läpi näkee mekaanisen Zarja-koneiston. Koneistot ovat käsittääkseni ”vanhaa varastoa” ja NL-aikaisia, sillassa merkintä ”SU”. Kaiken kruunaa vielä kelloon merkitty valmistusmaa: MADE IN GERMANY. Ja koko paketilla hintaa vähän alle 100€. Näitä kelloja löytää vielä sieltä täältä ebay.de ja amazon.de.

  • Mieleen tulee Vostok, edullisia mekaanisia kelloja omilla automaatti- ja käsinvedetävillä koneistoilla (Classic Amphibia ja Komandirskie -mallien kaikki osat ovat Vostokin omaa tuotantoa metallirannekkeita lukuunottamatta). Jälleenmyyjistä suosituin on Meranom.com

   Joissain Slava-malleissa on Slavan oma (kaksitynnyrillinen) mekaaninen koneisto, Slava.ru

 3. Kelloa ei kannata muuten vain availla joten siksi ei kuvaa koneistostakaan.
  Mutta netistä löytyy paljon kuvia Luchin sisältä.

 4. Luchista:
  Tilasin netistä ja kaikki pelasi, kunnes sain kellon postissa.
  Kello on siisti, hyvän näköinen, mutta…
  Se ei käy. Se ei kerta kaikkiaan käy!
  Alkuun se kävi muutamia tunteja kertavedolla ja lopetti sitten käynnin kokonaan.
  Jonkin aikaa auttoi se, että kelloa hailautti nopeasti, jolloin se starttasi ja kävi enintää seitsemän tuntia kerrallaan.
  Mikähän keinoksi?
  Matti

 5. Jos tällainen kello kiinnostaa ja haluat nopeasti itärautaa ranteeseen, niin minulla olisi tarjolla tällainen valkoisella pohjalla ja länsimaisilla aakkosilla varustettu malli ja toinen on keltaisella pohjalla ja kyrillisillä kirjaimilla oleva malli.
  Ota yhteyttä: [email protected]

 6. Pekka R. Laitoit minulle tekstiviestin jossa kysyit Luchista.
  Olen ulkomailla ja numerosi näkyi vain sekamelskana joten en voinut vastata viestiisi.
  Punavuoren Ranneke ei myy Luch-kelloja. Kyseistä kelloa kannattaa kysyä esimerkiksi suoraan valmistajalta.

  Terveisin,

  Lee Kasemets / Punavuoren Ranneke

 7. Avasin uteliaisuuttani kellon takakannen ja minulta meinasi päästä p—–e. Kannen avauksen jälkeen paljastui muovikansi
  ja sen keskellä pieni metallilevy. Luulin, että kellossa olisi sähkö koneisto. Nostin muovilevyn pois ja vasta sitten näkyi
  mekaanin koneisto. Se oli kooltaan n. 10×15 mm. Ilmeisesti naisten kelloihin tarkoitettu. Täyttä fuskua. En usko, että
  kello tämä kestää kauaa käytössä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here