Kellohulluuden analyysi

Kun harrastaa kelloja, miettii usein, mikä olisi seuraava hankinta. Vaikka on juuri päättänyt, että ei tarvitse nyt kelloa, alkaa mielessä silti pyöriä eri vaihtoehtoja. Haavekello voi vaihtua päivittäin. Kelloja on niin paljon ja niin erilaisia, että välillä unohtaa jonkun vanhan suosikin. Merkit tuovat markkinoille tietysti myös uusia malleja, joihin voi ihastua.

Tutkimusaineisto 2015

Päätin syksyllä 2014, että hankin hieman arvokkaamman kellon vuonna 2016, kun täyttäisin pyöreitä. Merkitsin vuonna 2015 kalenteriin kymmenen kuukauden ajan sen kellon, joka oli sillä hetkellä haaveena. Yhteensä 32 eri kelloa sai maininnan. Kelloista 15 oli ollut mielessä vain yhden kerran, yli kolme mainintaa saaneita kelloja oli yhdeksän. Joskus merkitsemisessä oli pieniä taukoja. Mutta välillä kello vaihtui tiuhaan.

Laskin mikä kelloista sai eniten merkintöjä, ja annoin kelloille sen mukaan pisteitä. Voittaja oli Longines Conquest. Se voitti selkeästi. Seuraavina tulivat Formula 1 ja Aqua Terra.

Vähintään 3 mainintaa saaneet kellot vuonna 2015:
13 p. Longines Conquest
9 p. TAG Heuer Formula 1
8 p. Omega Aqua Terra
7 p. Rolex Explorer
6 p. Tudor Ranger
5 p. Omega vintage pukukello
3 p. Certina DS Prince
3 p. Mido Multifort
3 p. Omega Planet Ocean

Longines Conquestista on saatavilla monia koneisto- ja tauluvaihtoehtoja. Kuva: Longines

Vaikka minulla oli rahat kasassa Conquestiin, en kuitenkaan ostanut sitä. Teoriassa kello oli kaikkea, mitä haavekellolta halusin. Hain sporttikelloa, joka pitää vettä. Siinä on safiirilasi ja metalliranneke. Conquestista puuttui kuitenkin jotain.

Muutama kuukausi ennen syntymäpäivääni pysähdyin ohikulkumatkalla naapurikaupungin kauppakeskukseen. Kävin tarkastamassa kelloliikkeiden tarjonnan. Yksi liike möi Eternaa. En ollut aikaisemmin juuri noteerannut koko merkkiä. Ihastuin heti KonTiki date -malliin. Kokeilin sitä. Kellossa on kupera safiirilasi, tukeva metalliranneke ja hieno kaiverrus takakannessa. Pidin pienen tuumaustauon ja kävin lounaalla. Tein sen jälkeen kellosta tarjouksen, joka hyväksyttiin.

Suosittelemme

1222.41.41.0217 Eterna KonTiki Date 42 mm
Eterna KonTiki ohitti yllättäen kaikki muut vaihtoehdot.

Vaikka tutkin kellomieltymyksiäni, en kuitenkaan pystynyt ennustamaan seuraavaa hankintaa. Ostin kellon välittämättä kaikesta selvittämästäni tiedosta. Ostin kellon tunteen vallassa, mutta tämä hankintatapa toimi. Olen ollut tyytyväinen Eternaan. Se on erittäin hyvä kello hintaluokassaan. Jos hankkisin uuden sporttikellon, pitäisi mennä usean tuhannen euron hintaluokkaan, jotta saisi selkeästi parempaa laatua.

Mielen kellomaisema muuttuu

Kun kellolaatikkoon saapuu uusi tulokas, se heilauttaa mielen kellokenttää johonkin suuntaan. Minulla on nyt mieleinen sporttikello. En tarvitse toista sen tyyppistä kelloa. Minulle on ollut aina tärkeää kellon kestävyys ja vedenpitävyys. Aloin miettiä seuraavaksi parempaa sukeltajankelloa. Minulla on ennestään sukeltajankelloina pari edullista quartzia ja Orient Mako. Myös autourheiluvaikutteiset racing-kellot kiinnostavat. Niistäkin ne kestävimmät.

Etsin aikaisemmin myös pukukelloa, mutta omistan jo pari vintagekelloa, jotka käyvät puvun kanssa. Keskityn arjessa pidettäviin kelloihin.

Tutkimusaineiston kerääminen 2018

Talvella 2017-2018 suosikkikelloni oli ollut pitkään Breitling Colt. Tilanne haavekellon suhteen oli ollut vakaa, mutta keväällä alkoi tapahtua. En ollut aikaisemmin kiinnostunut Omega Seamaster 300M -mallista, koska en pitänyt sen persoonallisesta rannekkeesta. Kävin kevättalvella rannettamassa Omegoja ja yllättäen aloin pitää Seamasterista. Ranneke on erittäin jämäkkä, ja aloin nähdä sen omalaatuisen muotoilun vahvuutena.

Ei mennyt kuitenkaan monta päivää, kun Seamaster haavekellona vaihtui Rolex Datejustiin. Datejust vaihtui seuraavana päivänä Rolex Milgaussiin. Sen jälkeen mielessä oli TAG Heuer Aquaracer. Huomasin, että haavekellot alkavat taas kiertää mielessä. Aloin jälleen merkitä kelloja muistiin.

A1738811/BD44/173A  A1738811 Breitling Colt 44 mm
Breitling Colt oli pitkään suosikki talvella 2017-2018.

TAG Heuer vahvana

TAG Heuer Formula 1 oli toisella sijalla vuoden 2015 aineistossa. Nyt sekä Formula 1 että TAG Heuer Aquaracer olivat useana päivänä haavekellon paikalla. TAG Heuer vetoaa minuun autourheiluyhteyksillään. Se oli myös ensimmäisiä merkkejä, joita muistan lapsuudesta kelloliikkeen julisteista. Markkinointi vaikutti minuun jo ala-asteikäisenä. Erityisesti Formula 1 -sarjassa viehättää vedenpitävyys, joka on sukeltajankellojen tasoa.

TAG HEUER FORMULA 1 Calibre 5  WAZ2115.FT8023
TAG Heuer on tuttu merkki jo lapsuudenajoilta. Formula 1 nousee taas yhdeksi suosikiksi.

Sukeltajankellot

Sukeltajankello Squale nousee melko korkealle. Merkki jakaa mielipiteitä, koska Squale valmisti jossain vaiheessa homageja Rolexista eli Rolexin näköisiä kelloja omalla merkillään. Malli 50 Atmos on kuitenkin täysin omaa muotoilua. Squalen historia sukeltajankellojen valmistajana alkaa jo 1950-luvulta.

Oris Aquis on laadukas kello hintaluokassaan. Siinä on keraaminen kehä, kupera safiirilasi ja tukeva metalliranneke. Minua on aina ihmetyttänyt takakannen mineraalilasi. Miksei siinä ole naarmuuntumaton safiirilasi? Varmaan pystyisin elämään asian kanssa, koska iskujahan ei varmaan tule kellon takakanteen. Aquis sai useita pisteitä.

Rolexia ja Rolexin muotoilua

Listalle nousee myös kaksi GMT-kelloa. GMT-kellossa neljäs viisari voidaan asettaa näyttämään toisen aikavyöhykkeen aikaa. Täytyy myöntää, että tämän vuoden Baselworld -kellonäyttelyllä on osuutta asiaan. Rolex julkaisi siellä hienon sinipunakehäisen GMT-Masterin. Värien vuoksi kelloa kutsutaan lempinimellä Pepsi. Listalleni nousi tämä versio sekä sinimusta, jota kutsutaan Batmaniksi.

Rolex GMT-Master II 116710BLNR
Rolex GMT-Master II “Batman”

Rolex GMT-Masterin lisäksi mielessä oli huomattavasti halvempi Steinhart GMT-Ocean. Steinhart tekee homageja Rolexin kelloista. Toiset näkevät ne kopioina. Toiset taas mahdollisuutena päästä fiilistelemään ihailemansa kellon muotoilua edullisesti. Steinhart tekee kellot kuitenkin erittäin laadukkaasti ja kertoo avoimesti, että niiden esikuvana ovat Rolexin vanhat mallit. Tästä syystä heillä on Rolexin hiljainen hyväksyntä.

Analyysi

Kun olin kerännyt aineistoa reilun kuukauden, merkinnät näyttivät toistavan itseään. Olin palannut siihen, mistä kirjaaminen alkoi. Mielessä oli taas Omega Seamaster 300M.

Listalla oli yhteensä 26 kelloa. Suurin osa sai vain yhden maininnan. Lähes kaikki listan kellot olivat sukeltajankelloja. Joukkoon mahtui myös muutamia kronografeja, kuten TAG Heuer Carrera ja Omega Speedmaster.

Vähintään 2 mainintaa saaneet kellot keväällä 2018:
9 p. Omega Seamaster 300M
6 p. TAG Heuer Formula 1
4 p. TAG Heuer Aquaracer
4 p. Squale 50 Atmos
3 p. Oris Aquis
3 p. Breitling Colt
2 p. Rolex GMT-Master
2 p. Steinhart GMT-Ocean

Kuusi eri Seikon sukeltajankelloa sai yhden pisteen. Omistamani Orient Mako on vähän samantyyppinen kuin jotkut Seikot. Orientin kuuluminen kokoelmaan on varmaan yksi syy, etteivät Seikot nouse listalla korkeammalle.

Seiko Prospex SRP773K1
Seiko Turtle SRP773K1

Viime talven suosikki Breitling Colt on listalla kolmella pisteellä. Colt on näyttävä ja kestävä kello. Se ei ole selkeästi sukeltajankello, vaan siinä on myös lentäjä- ja sotilaskellon piirteitä. Olen käynyt kokeilemassa Coltia useaan kertaan eri liikkeissä. Se on hieno, mutta jokin siinä ei saa minua täysin syttymään. Luulin aikaisemmin, että se johtui epäsymmetrisistä taulun merkinnöistä. Tänä keväänä Coltista tuli uusi versio, jossa on yksinkertainen ja symmetrinen taulu. Pidän enemmän kuitenkin vanhasta hieman monimutkaisemmasta taulusta.

Toisena on jälleen kerran TAG Heuer Formula 1. Vaikuttaisi siltä, että tulevaisuuden hankintoina ovat sukeltajankello, mutta myös racing watch. Luulen, että Formula 1 tulee jossain vaiheessa kellolaatikkooni.

Ykkönen on selkeästi Omega Seamaster. Se täyttää kaikki vaatimukseni. Seamasterissa on oma design. Siinä on kestävä keraaminen kehä ja safiirilasi. Ranneke on jämäkkä. Takakannessa on hieno kaiverrus merihevosesta. Kellon kiiltävä taulu on kiehtova. Koneisto on kronometriluokiteltu eli se täyttää COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) -tarkkuusvaatimukset.

Omega Seamaster 300M 212.30.41.20.01.003
Omega Seamaster 300M on tilastollisesti seuraava kelloni.

Tulenko kuitenkaan koskaan hankkimaan Seamasteria, vai käykö sille samalla tavalla kuin Longines Conquestille? Tuleeko vastaan joku toinen kello, jota en osaa nyt edes ajatella? Seamasterissa on kyllä sitä jotain, mitä varmaan Conquestista puuttui. Yksi Seamasterin hankintaa rajoittava tekijä on hinta. Se on kaksi kertaa kalliimpi kuin Eterna KonTiki tai TAG Heuer Formula 1. Kyse on siis myös kärsivällisyydestä. Jaksanko säästää Seamasteria varten vai päädynkö edullisempaan ratkaisuun? Minulla on halu hankkia arvokello, johon kategoriaan Seamaster alkaa kuulua. Mutta hankkisinko sittenkin ensin Formula 1:n? Vai tutustuisinko kuitenkin Seikoon?

Tulevaisuus näyttää, mikä on seuraava kelloni. Epätodennäköisintä on, että en osta enää yhtään kelloa. Silloin olisin parantunut tästä hulluudesta.

Lue lisää