Sitä joko vihaa tai rakastaa. Osalle miehistä se on terapeuttista puuhastelua, toisille se on pakkopullaa josta on selvittävä mahdollisimman nopeasti – tai se jätetään jopa puolison tehtäväksi (soo-soo miehet).

Kyse on tietenkin kauluspaidan silittämisestä, joka on jokaisen miehen perustaito. Silittäminen ei ole onneksi rakettitiedettä kun käytössä on hyvä silitysrauta höyryominaisuudella sekä riittävän iso silityslauta, sillä pienellä silityslaudalla päädytään pyörittelemään paitaa moneen kertaan ja asetteluun ym. kuluu turhan paljon aikaa.

Kuinka kauluspaita tulee sitten silittää?

Silittämisessä on monta koulukuntaa, jotka liittyvät etenemisjärjestykseen. Oleellista on kuitenkin lopputulos, ei se missä järjestyksessä paidan eri osat on silitetty. Paidan voi esisumuttaa etukäteen tai silittää kun se on vielä pesun jäljiltä hieman kosteahko (esim. muutaman tunnin jälkeen ripustamisesta). Helppohoitoisimpiin paitakankaisiin riittää puolestaan silitysraudan höyry sellaisenaan.

Säännöllinen silitys myös auttaa paidan muodon säilyttämistä, eli jos olet kuin allekirjoittanut ja talven ajan käyttänyt paitoja neuleiden alla silittämättä – keväällä voi olla osa paidoista aika hankalia silittää.

Eipä hätää, mennäänpä itse asiaan. Koostimme lyhyehkön videon aiheesta josta käy ilmi silittämisen työvaiheet. Työvaiheiden jälkeen kerromme myös muutaman vinkin.

Tyyliniekan vinkit kauluspaidan silittämiseen:

Erityisesti hihojen suhteen paidan asetteluun kannattaa uhrata muutama lisäsekunti, jotta raudalla työskentely on mahdollisimman mukavaa. Yritä saada hiha mahdollisimman suoraksi jotta taitteita/vekkejä ei jäisi. Silitä kalvosin suoraksi. Usein kaupasta ostetuissa paidoissa kalvosimeen on silitetty terävä taitos – tämä ei ole lopputulos johon tähdätään, kalvosimen pitäisi kaartua kauniisti pyöreäksi ranteen ympärillä. Eli lyhyesti:

 • Käytä vesisumutinta erityisesti ryppyisille paidoille.
 • Asettele paidan osa (esim. hiha) laudalle ensin mahdollisimman suoraan.
 • Ohjaa kädellä kangasta silittäessäsi, jotta taitoksia ei syntyisi.
 • Jos taitoksia syntyy, sumuta hieman vettä ja suorista taitos raudalla.
 • Nappilistaa silittäessä kannattaa listaa vetää hieman toisella kädellä, jolloin nappilista suoristuu ja lopputulos on loistava.

Kerro alle kommentteihin omat niksisi tai kysymyksesi koskien paidan silittämistä.

7 KOMMENTIT

 1. Kiitos hyvästä artikkelista. Mutta mitä sanotte arvoisat pukeutumisen asiantuntijat: Meillä on LG:n pyykinpesukone, jossa on höyrytystoiminto. Kauluspaidat (Olymp) kun nakkaa koneeseen ja höyryttää 20 minuuttia niin paida puhdistuu ja siliääkin kunhan laittaa hyvin roikkumaan. Onko tällainen ”silittäminen” mielestänne sallittua? 🙂

  -Henke from KodinHenke-fi -asumisblogi

 2. Tervehdys Henke ja tervetuloa blogiimme.

  Pesukoneen höyrytystoimintoa voi ilman muuta käyttää, jos siltä tuntuu ja sillä saa mieleistään siistiä jälkeä vähällä vaivalla. Jos tulos ei ole täysin sileä, niin kehotamme silittämään raudalla vähintään kaulukset ja hihansuut, sekä takkia käytettäessä rintamuksen, koska se näkyy muillekin.

  Jos paidan kestävyyttä ajattelee, niin tärkeämpää on noudattaa paidan pesuohjetta etenkin lämpötilan (yleensä 40 astetta, joissakin laadukkaimmissa paidoissa 60 astetta) ja linkoamisnopeuden osalta. Näin paita ei kulu turhaan pesussa.

 3. Kätevin prö-vinkki paidan silittämisessä: Ota paita suihkuun. Kun paita roikkuu henkarissä kylppärin nurkassa suihkun aikana, kangas pehmenee höyryssä kätevästi optimaaliseen silityskuntoon.

  Kylpyhuoneeseen kannattaakin pistää vaikkapa toinen suihkuverhotanko paitojen höyryttämistä – ja kuivaustakin – varten. Ja silittäminen aloitetaan paidan paksuimmista kohdista, siis kaulus, kalvosimet ja napinläpilista.

 4. Citroën-mies toi esille helpon tavan paidan kosteuttamiseen silittämistä varten- Itse asiassa sama vinkki toimii sellaisenaan myös villakankaisten pukujen elvyttämiseen käytön jälkeen. Tätä kannattaa suosia etenkin jos olet yhdellä puvulla liikkeellä ja pukua käytetään peräkkäisinä päivinä.

 5. Ohjeissa mainitaan, että ”Usein kaupasta ostetuissa paidoissa kalvosimeen on silitetty terävä taitos – tämä ei ole lopputulos johon tähdätään, kalvosimen pitäisi kaartua kauniisti pyöreäksi ranteen ympärillä”.

  Eikös videolla kuitenkin silitetä juuri tuo terävä taitos, kumpikohan näistä nyt sitten olisi se oikea tapa? 🙂

  • Hei. Kalvosimeen ei luonnollisestikaan jätetä terävää taitosta, vaan sen pitää mennä pyöreästi ranteen ympäri. Pitääkin tsekata video ja tehdä tarvittaessa uusiksi.

   Kiitos palautteesta. 🙂

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here