Kauluspaita on klassisen pukeutumisen perustavaatekappale ja on tärkeää, että paita on puettaessa puhdas, ehjä ja tarpeen vaatiessa sileä. Nyt on vuorossa lyhyt kuvaus siitä miten paita kannattaa pestä, jottei se kuluisi pesussa ja olisi näin ollen edustava mahdollisimman pitkään.

Luetaan niitä pesuohjeita

Paidan peseminen on ei ole rakettitiedettä, vaan pesuohjeita noudattamalla pääsee pitkälle ja välttää pahimmat virheet. Jos ohjeita ei tule luetuksi, tai ne ovat kadoksissa (pesulaputkin haalenevat), niin muistamalla kaksi tärkeää sääntöä pääsee yllättävän pitkälle.

Pesulämpötilan on syytä olla 30-40 astetta ja paitaa ei kannata kurittaa linkoamalla yli 800 kierroksella. Näillä valinnoilla saadaan puhdasta jälkeä ilman merkittävää kutistumista ja paita säilyttää muotonsa.

Kauluspaita pesupussissa
Kauluspaita pesupussissa

Helmiäisnappien suojelemiseksi suosittelemme myös erillisten pesupussien käyttämistä. Sen lisäksi, että napit säilyvät paremmin ehjinä, suojaa pesupussi myös kangasta toisten pesussa olevien vaatekappaleiden aiheuttamilta hiertymiltä.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Pesupussit maksavat noin euron kappaleelta ja niitä löytyy tavarataloista, marketeista ja mm. Jyskistä, Clas Ohlsonilta, sekä Ikeasta. Jokainen paita kannattaa pestä omassa pussissaan.

Jos paidassa on tahroja, suosittelemme käyttämään tahroihin tahranpoistoainetta tai sappisaippuaa.

Pesty paita kannattaa nostaa henkariin kuivumaan. Tässä yhteydessä suoristetaan hihasaumat, nappilista ja kaulus kevyesti venyttämällä. Viimeiseksi kauluksen voi muotoilla käsin kaarevaksi (ns. käyttömuotoon). Nämä toimenpiteet helpottavat paidan silittämistä.

2 KOMMENTIT

  1. Paidan pesulämpötilan suhteen olen kuullut suositeltavan (ja itse harjoittanut) ihan toisenlaista linjaa. Valmistajan antamat pesuohjeet ovat ns. varman päälle pelaamista, eli suositeltu pesulämpötila asetetaan alemmas kuin vaatteelle sopisi, koska näin vältetään se, ettei ainakaan valmistajaa voida syyttää jos vaate kutistuu tms.

    Pesuohjeet suosittavat järjestään tuota 30-40 asteen pesua, mutta se on normaalille puuvillavaatteelle turhan alhainen. Varsinkin jos ei käytä erikseen aluspaitaa (ja paita siten on suorassa kosketuksessa ihoon) korkeampi lämpötila on tarpeen vaatteen puhdistumiseksi. Rasva ja hiki eivät irtoa kunnolla 60 alhaisemmissa lämpötiloissa. Jos kangas ei ole sekundaa, se paitsi kestää korkeamman lämpötilan, ja itse asiassa kestää paremmin. Yleensä oletamme, että korkeampi pesulämpötila kuluttaa paitaa, mutta näin ei ole, vaan tärkeintä on saada paita puhtaaksi – silloin kangas voi hyvin.

    Oma kokemukseni tukee tätä. Aiemmin pesin kaiken 30-40 asteessa, ja kyllähän vaate silmämääräisesti tuli aina puhtaaksi. Kuitenkin huomasin että vastapestytkään paidat eivät tuntuneet kovin raikkailta, vaan niihin huuhteluaineista huolimatta jäi hiukan tunkkainen haju. Siirryttyäni pesemään paitani 60 asteessa tämä haju on poissa ja vaatteet tuntuvat raikkaammilta. Suosittelen kokeilemaan!

    • Kiitos Esko kommentistasi. Asia on juuri näin, eli laadukas puuvillakankainen paita kestää kyllä 60 asteen pesun. Omissa paidoissani en ole merkittävää kutistumaa huomannut, vaikka olen niitä 6 0 asteessa pessyt.

      Itse asiassa pesen uudet paitani muutamia kertoja korkeammalla lämpötilalla sen takia, että saan paitoihin sen kutistuman nopeasti, joka niihin yleensä tulee. Laadukkaammissa paidoissa se on vähäisempää ja menee ilmoitetun toleranssin sisään.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here