Suomen kesää saatiin tänä vuonna odotella pitkään, mutta viimeinkin aurinko alkaa paistaa meille Pohjolaankin! Juuri nyt kesäsäät ovat mitä parhaimmat illanistujaisiin kotona tai mökillä ja ystäväporukassa juomapelit viihdyttävät pitkälle yöhön.

Suomalaiset juomapelit ovat armottomia, mutta toisaalta varsinaisia voittajia tai häviäjiä ei ole, joten Monopolista tunnettuja väittelyjä tai ystävyyssiteiden rikkoutumista ei tarvitse pelätä.

”En ole koskaan”

”En ole koskaan” -peli on kenties yksi helpommista juomapeleistä, sillä siihen ei tarvita muuta, kuin halukkaita pelaajia ja hyvää juotavaa.

Ensimmäinen toteaja arvotaan esimerkiksi kivi-paperi-sakset -ottelulla ja ensimmäiseksi tullut toteaa esimerkiksi ”En ole koskaan pelannut rahapelejä”. Sen jälkeen jokainen, jonka kohdalla väite ei pidä paikkaansa, siemaisee juomaansa.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Hörpyn päätteeksi vuoro siirtyy ensimmäisen toteajan vasemmanpuoleiselle kaverille, joka vuorostaan toteaa ”en ole koskaan…”. Peli jatkuu tällä tavoin niin kauan, kuin halutaan.

”Venäläinen ruletti”

”Venäläinen ruletti” ei juomapelinä (onneksi) tarvitse yhden luodin revolveria, vaan tähän leikkiin tarvitaan kuusi shottilasia, kynä ja paperia sekä noppa. Lisäksi tarvitaan myös kirkasta alkoholia ja vettä.

Toki pelisoveltuu myös useammalle hengelle. Lisää vain shottilasien määrää ja käytä joko 8-sivuista noppaa tai 12-sivuista noppaa.

Shottilasit asetellaan pöydälle vieretysten ja niiden eteen laitetaan pieni lappu, joka on numeroitu numeroilla 1-6. Yhteen lasiin kaadetaan alkoholia ja loppuihin vettä. Sitten laseja sekoitetaan keskenään niin, ettei kukaan tiedä, minkä numerolapun kohdalle alkoholia sisältävä lasi päätyi.

Tämän jälkeen jokainen pelaaja vuorollaan heittää noppaa ja juo nopan osoittaman numeron kohdalta lasin tyhjäksi. Jos lasissa on vettä, pelaaja jatkaa – jos taas alkoholia, pelaaja tipahtaa pelistä.

Jos nopan osoittama lasi on edellisen pelaajan jäljiltä tyhjä, siirtyy heittovuoro seuraavalle. Kun kaikki shottilasit ovat tyhjiä, ne täytetään uudelleen ja sekoitetaan jälleen seuraavaa kierrosta varten.

Venäläiseen rulettiin on hankittavissa myös tarkoitusta varten kasinopelejä muistuttava rulettirulla, jossa shottilasit tulevat rullan mukana.

”TV-juomapeli”

”TV-juomapeli” on siitä mukava, että se mukautuu tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Tähän peliin tarvitaan jokin elokuva tai TV-sarja, ja kun televisioruudussa tapahtuu jotakin, mistä on pelijoukkueella sovittu, otetaan hörppy omasta lasista. Helppo esimerkki on MacGyver-elokuva; siemaus lasista otetaan joka kerta, kun MacGyverin nimi sanotaan, tai kun MacGyver hieraisee niskaansa, tai kun hän käyttää ilmastointiteippiä.

Sekä katsottava sarja tai elokuva on täysin pelaajien päätettävissä, kuten myös sääntö, milloin jokaisen tulee ottaa huikka lasistaan.

Korttipelit ja mölkkykin taipuvat juomapeleiksi

Mikäli pihapelit eivät innosta tai sää suosii sisätiloissa olemista, on korttipakka usein pelastuksena. Varsinaista korttipeliäkään ei tarvitse osata, kun antaa pakan kiertää kädestä käteen ja sopia esimerkiksi, että aina, kun joku nostaa pakasta herttaa, täytyy siemaista juomalasista.

Mölkky, tai kölkkä, on helppo muuntaa juomapeliksi esimerkiksi siten, että hutiheitoista täytyy kumota lasillinen juotavaa, tai että shottilasin saa tyhjentää aina tietyt pistemäärät ylittäessä.

Oma kekseliäisyys on valttia, sillä riittäähän meillä suomalaisilla kuitenkin paljon perinteisiä piha- ja korttipelejä!