The_Classic_Laddie

kartta-BruichladdichBROOK-lad-dee. Koordinaatit 55.766359°N 6.3625°W, Bruichladdich tislaamo, Rhinns, Islayn saari, Skotlanti. Islayn tislaamot ovat tunnettuja turpeisista ja savuisista viskeistä, mutta Bruikka tekee hommat hieman toisin kuin muut.

Tässä itseään edelläkävijäksi kutsuvassa tislaamossa on päätetty löytää ääripäät savuisuusasteikon molemmin puolin: valikoimasta löytyy sekä maailman turpeisin viski Octomore 6.3 (258 PPM, miljoonasosaa turvetta) että peräti neljä täysin turpeetonta viskiä. Näissä ääripäissä piilee Bruichladdichin trendikkyys ja massasta poikkeava modernius.

 


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

bruichladdich-distillery
Bruichladdich distillery. Lähde: Wikipedia.org

Moderni jo syntyessään

Bruichladdichin tislaamo rakennettiin vuonna 1881 William, John ja Robert Harveyn toimesta. Viskitislaus ei ollut Harveyn veljeksille uutta, sillä he olivat ennen Bruichalddichin perustamista omistaneet kaksi tislaamoa Glasgowssa. Veljesten tietotaito tislaamisesta edesauttoi heitä rakentamaan uudesta tislaamosta Islayn moderneimman. Riitahan siitä kolmen veljeksen kesken tuli ja William Harvey otti tislaamon johtaakseen, kunnes hän kippasi vuonna 1936.

Seuraavan puolen vuosisadan aikana tislaamo vaihtoi omistajia useaan otteeseen ja vuonna 1994 se suljettiin täysin. Yksityiset sijoittavat ostivat Bruichladdichin vuonna 2000 ja samalla lähes koko ikänsä Bowmoren tislaamolla työskennelleestä Jim McEwanista tehtiin tislaamon master distiller ja tuotantojohtaja. Harveyn veljesten aikaiset koneistot ovat käytössä tislaamolla vielä tänäkin päivänä, vaikka tislaamon kuntoa on muuten kohennettu. Vuonna 2012 konjakkitalo Remy Cointreau osti Bruichalddichin.

Bruichladdich

The Classic Laddie – juhannuksen viljaisat maut

The Classic Laddie edustaa Bruikan unpeated valikoiman nuorta, mutta silti maistuvaa ja profiililtaan mielenkiintoista viskiä. 100 % skottiohrasta tehtynä ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä ikäännytettynä, maku on tyypillisen ohrainen, tamminen, vaniljainen ja hieman hedelmäinen. The Classic Laddie on helposti lähestyttävissä ja se on kohtuullisen tasapainoinen perusviski. Se ei petä eikä yllätä – paitsi olemalla Islayn saarelta ja ilman turpeen makua, mikä tekee The Classic Laddiesta ehdottomasti maistamisen arvoisen!

Väri:
Kellertävä ja kirkas kuin vedestä heijastuva aurinko.

Tuoksu:
Ohraa ja tammea, hieman maustetta, raikkautta, kuivattuja hedelmiä.

Maku:
Ohraa ja tammea, hennosti hedelmää, pippuria, hennosti vaniljaa, jonkin verran nuorta villiä ja vapaata kulmikkuutta, mitä nuorelta viskiltä voi odottaakin.

Jälkimaku:
Lyhyt. Ohra, tammi ja pieni mausteisuus jäävät pyörimään suuhun todella mukavasti, mutta katoavat sen verran nopeasti, että suu huutaa: “Lisää! Lisää!”.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Kokonaisuutena aika simppeli suulle, joten sen puolesta soveltuu. Nuoren iän tuoma kulmikkuus saattaa vaatia hieman syvällisempää tuntemusta ja arvostusta, vaikka kulmikkuus on sellaista myöhäisteini-iän pientä kapinointia eikä taaperoiän itkupotkuraivareita. Dramia maistoon vaan!

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Ehdottomasti kannattaa kokeilla. Hyvin erilainen muihin Bruikan unpteatedeihin verrattuna ja mielenkiintoinen kokemus.

Pullokoko:
70 cl.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
50 %

Mistä ostaa:
Handeli.

Bruichladdichin monet kasvot

Bruichladdichin valikoima on Islay viskeille poikkeuksellinen ja mutta silti erittäin mielenkiintoinen. Mahdollisuuden tullessa, kannattaa jokaista eri tyylistä viskiä ehdottomasti maistaa, sillä ne eroavat toisistaan huomattavasti. Bruikan viskit voidaan nykyisen tuotannon perusteella jakaa seuraaviin tyyleihin:

bruichladdich-unpeatedUnpeated – Turpeeton
Scottish Barley – The Classic Laddie
Islay Barley 2007 – Rockside Farm
The Organic Scottish Barley (Travel Retail pullote)
Bere Barley 2008 – Uhi Orkney Farms (Travel Retail pullote)
Black Art 4, 1990
Bruichladdich-Port-CharlotteHeavily peated – Voimakkaasti turpeinen
Port-Charlotte – Scottish Barley
Port-Charlotte – Islay Barley
Port-Charlotte – PC11 (Travel Retail pullote)
Port-Charlotte – PC12 (Travel Retail pullote)

 

Bruichladdich-octomoreSuper heavily peated – Erittäin voimakkaasti turpeinen
Octomore 06.1 (167 PPM)
Octomore 06.2 (167 PPM)
Octomore 06.3 (258 PPM, maailman turpeisin viski)
Octomore 07.2 (208 PPM)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here