Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan ”vaihdan farkut verkkarihousuun”, oli minulla aasinsiltamainen syy selvittää kesälomamatkani aikana millainen klassisen pukeutumisen tarjonta Joensuussa tällä hetkellä on.

Tarjontaa ei ole liikaa

Turun suunnalta olevan tyyliniekan käyttämiä vaatteita ei ole helppo löytää Joensuusta
Lomamatkan aikana tapaamani tyyliniekan suosimia vaatteita ei ole helppo löytää Joensuusta.

Heti kärkeen on todettava hieman pettyneenä, että varteenotettavaa tarjontaa ei ole jonoksi asti. Tällä tarkoitan sitä, että joensuulaiselle miehelle on tarjolla liikkeessä kuin liikkeessä kotimaisen Turon vaatteita, mikä vähentää vaihtoehtoja, kun samat mallit löytyvät jokaisesta liikkeestä. Toisekseen Turon vaatteiden hintataso on mielestäni liian korkea laatuunsa nähden.

Yksi suurimpia heikkouksia Turoissa on se, että takkien kädentiet ja hihat ovat todella isot, eli voisin vetää hihan jalkaani. Myöskään reilut hartiatoppaukset eivät ole enää tätä päivää, johon Turo on onneksi uusimmissa malleissaan puuttunut.

Koska olen ollut pois paikkakunnalta useita vuosia, kysyin varmuuden vuoksi vinkkejä paikallisilta tutuiltani. Tämän jälkeen ostoskierroksen kohteiksi valikoituivat Kekäle, Carlson, Sokos ja Kuosikulma. Kyseiset liikkeet ovat olleet ostoskohteitani jo silloin kun asuin vielä Joensuussa, joten tarjonta on näiltä osin pysynyt ennallaan.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Joensuusta löytyy toki useita tunnettuja muotiketjuja, kuten H&M, Jack & Jones ja Dressmann, mutta nämä luokittelen tässä tapauksessa sesonkivaatettajiksi ja ajattomasti pukeutuvan miehen vaatekaapin täydentäjiksi. Tässä viitekehyksessä kaikki edellä mainitut liikkeet ovat varteenotettavia ostospaikkoja, joissa tulin myös käyneeksi lomani aikana.

Kekäle on selvä ykkönen

Joensuussa paalupaikkaa laatupukeutumisen saralla on pitänyt vuosien ajan perheyritys Kekäle, jolla on Joensuun lisäksi liikkeet mm. Jyväskylässä ja Tampereella. Ostoskierroksen jälkeen on helppo todeta, että Kekäle on edelleen kaupungin ykkönen selkeällä erolla.

Kekäleen valikoimassa on mm. Bossia
Kekäleen edustamia merkkejä ovat mm. Boss ja Fred Perry.

Oikeastaan Kekäle on Joensuun ainoa liike, josta saa ns. normituroa parempaa laatua useissa tuoteryhmissä. Tämä on luonnollista, sillä Kekäle tarjoaa ainoana liikkeenä laajan valikoiman eri valmistajien vaatteita ja asusteita.

Vaatteita ja asusteita löytyy kattavasti eri hintakategorioista, joten asiakas löytää Kekäleestä myös budjettivaatteita. Huomionarvoista on myös asiantunteva asiakaspalvelu ja mahdollisuus ostaa tuotteita verkkokaupasta.

Verkkokaupalle antaisin sellaisen käytännön vinkin, että tuotteisiin olisi hyvä lisätä kaikki kriittiset perusmitat, eli myös hihojen pituudet sekä lahkeiden leveydet. Samoin takeissa on tärkeää tietää millaiset olkatoppaukset ovat. Tämä menestyneiden verkkokauppojen toimintatapa helpottaisi merkittävästi vaatteiden ostamista. Vink vink. 😉

Sokokselle plussaa klassisesta suuntautumisesta

Sokoksen löytöjä
Sokoksen alelöytö, josta ei valitettavasti ollut sopivaa kokoa jäljellä.

Varteenotettavin vaihtoehto Kekäleelle on Sokos, jonka tarjonta on kohtalaisen rajallinen, mutta varsin klassisella otteella valittu. Tämä oli helppo havaita siitä, että mm. puvuissa, paidoissa, housuissa, pikeepaidoissa ja neuleissa oli tarjolla enimmäkseen hillittyjä kuoseja, jotka sopivat ajattomaan vaatekaappiin mainiosti.

Itse tartuin hyvään tilaisuuteen ja ostin kolme eri väristä pikeepaitaa kesän tarpeisiin. Ben Shermanin kesäisen vaaleanpunainen paitakin olisi lähtenyt, mikäli se olisi istunut minulle hitusen paremmin.

Carlson yllätti positiivisesti

Yllättävä vaihtoehto Sokoksen rinnalla on Carlson, josta on muodostunut yhdessä Halosen kanssa epävirallinen Turon tehtaanmyymälä. Pikainen vilkaisu hintalappuihin paljasti myös syyn, sillä Turoon mieltyneelle Carlson on kilpailukykyinen ostospaikka. Pukuja on myös runsaasti eri mitoituksilla, joten Carlson kilpailee näiltä osin myös valikoimansa laajuudella.

Merinovillainen neulepusero
Merinovillainen neulepusero, jonka ostin Carlsonilta.

Mielestäni Carlsonin todellinen vahvuus on kuitenkin neuleissa, joita oli tarjolla runsaasti useammalta eri valmistajalta.

Ostoskierroksella löysin jonkin aikaa hakusessa olleen ohuen merinovillaisen neulepuseron, jonka istuvuus oli ilahduttavasti kropalleni sopiva, eli hihat olivat riittävän lyhyet tällaiselle hukkakädelle. Puseron viimeistely ja kankaan sormituntuma olivat hintaansa nähden hyvää tasoa, joten kaupat tuli tehtyä. Lähellä oli ettei mukaan olisi lähtenyt neuleita enemmänkin, mutta sain pidettyä itseni kurissa. 🙂

Kuosikulman kohderyhmä on erilainen

Ristiriitaisin tuntemus tuli Kuosikulmasta. Puvuissa, irtotakeissa ja kauluspaidoissa oli tarjolla pääasiassa perinteistä mallistoa, muutamalla nuorekkaammalla irtotakilla maustettuna. Samoin neuleiden osalta tarjonta painottui jotenkin vanhempaa ostajakuntaa houkuttelevaksi.

Kuosikulma luottaa Turoon ja Petrifuniin
Kuosikulma luottaa Turoon ja Petrifuniin.

Vierailu oli tarjonnan suhteen pienimuotoinen pettymys, mutta onneksi pääsin sivusilmällä seuraamaan asiakaspalvelutapahtumaa, jossa henkilökunta palveli jouhevasti asiakasta jolla ei ollut kovinkaan tarkkaa käsitystä siitä mitä hän oli ostamassa.

Sopivasti tarpeita ja mieltymyksiä kyselemällä ja vaihtoehtoja esittelemällä henkilökunta sai kaupat tehtyä ja asiakas poistui liikkeestä tyytyväisenä. Asiakaspalvelu oli tämän perusteella mainiota. Toinen Kuosikulman vahvuusalue vaikutti olevan isot koot, eli suurempikin mies löytänee sopivankokoista vaatetta päällensä.

Artikkelin julkaisemisen jälkeen Kuosikulma on lopettanut miesten vaatteiden myynnin.

Yhteenveto ja ajatuksia vaateliikkeistä

Kekäle ++++
Sokos +++
Carlson ++
Kuosikulma ++

Joensuun vaatetarjontaa vaivaa tietynlainen yksipuolisuus, eli tarjolla on samoja merkkejä (Turo, Boss, Sand, Petrifun) kuin melkein missä tahansa muualla. Tämä on varmasti liiketaloudellisesti järkevää, mutta kannustan liikkeiden ottavan vaikka kokeeksi astetta laadukkaampina pidettyjen toimittajien vaatteita, esim. puvuissa Lubiam’ia.

Kyseisen valmistajan puvut kun eivät ole maailmalla tai Helsingissä hinnan kiroissa jos niitä vertaa Turon parhaiden pukujen hintoihin. Toinen henkilökohtainen toiveeni on, että esimerkiksi Kekäle ottaisi edes tilausvalikoimaansa ns. oikean kenkävalmistajan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here