Tamperelainen valokuvataiteilija ja tyyliniekka Ville Wikstedt on avannut hiljattain Paista.fi-nimisen verkkokaupan, jonka filosofia uppoaa kaltaiseeni konstailemattomaan kotikokkiin kuin kuuma veitsi voihin. Tässä tapauksessa sanonnalle on runsaasti katetta, sillä Paista.fi on erikoistunut elinikäisten keittiövälineiden myyntiin ja valikoimissa on mm. kokkiveitsiä, joilla leikkaaminen sujuu leikat… siis leikiten.

Suomen tyylikkäin kotikokki

Ville Wikstedtin nimi on vilahtanut Tyyliniekassa aiemminkin, sillä hän on isännöinyt useampia Herrainpukimon mittapäiviä Tampereella. Alku tälle yhteistyölle kylvettiin vuosia aiemmin, jolloin Ville oli aktiivinen tyylifoorumin lukija ja kirjoittaja. Siellä opimme tuntemaan hänet laadukasta käsityötä syvästi arvostavana miehenä, joka vihasi kertakäyttökulttuuria.

Ville Wikstedt on mies paista.fi takana.
Ville Wikstedt on mies paista.fi takana.

Ja kuten yleensä, kauniin elämän tavoittelu ei rajoittunut pelkästään laatupukeutumiseen, vaan allekirjoittanut muiden foorumilaisten tapaan lueskeli vesi kielellä Villen seikkaperäisiä ruoanlaittotarinoita, joissa kastikkeetkin keitettiin säännönmukaisesti itse kokoon luista ja yrteistä. Ja mikä parasta, tai pahinta jos olit nälkäinen, kuvat olivat aina viimeisen päälle.

Tähän laadun, käsityöläisyyden ja estetiikan yhdistelmään kiteytyy Villen filosofia, jota hän on sanojensa mukaan pitänyt ohjenuoranaan myös Paista.fi-verkkokaupassa. Kun kysyin miten hän päätyi verkkokaupan perustamiseen, sain perusteellisen vastauksen.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Ekologisia tuotteita, jotka kestävät seuraavalle sukupolvelle

Kaikki lähti siitä, kun aloin suunnittelemaan viime vuonna itselleni 40-vuotislahjaksi pientä kesämökkiä, johon tuli pari metriä pitkä keittiö. Tähän keittiöön piti mahduttaa kaikki tarpeellinen mitä tarvitsin ruoanlaitossa. Otin jokaisen keittiötarvikkeen kotona käteeni ja mietin onko sille oikeasti käyttöä.

Jos keittiöön pitää valita vain yksi veitsi, täyttää japanilainen Mac-kokkiveitsi nämä kriteerit.
Jos keittiöön pitää valita vain yksi veitsi, täyttää japanilainen Mac-kokkiveitsi nämä kriteerit.

Huomasin, että kaikkea on liikaa ja monia asioita mihin olin hankkinut jonkinlaisen koneen tai laitteen, olisin voinut tehdä esimerkiksi kunnollisella kokkiveitsellä tai yhdellä paistinpannulla. Laitoin ison osan tavaroista kierrätykseen ja säästin vain ns. ikuiset tuotteet. Eli japanilaiset veitset, hiiliteräspannut, Peugeot-myllyt jne.

Tässä kohtaa aloin miettimään miksi kukaan ei ole konseptoinut kauppaa, ainakaan Suomessa tällä idealla, vaan lähes kaikki pyrkivät täyttämään maailman muoviroinalla mitkä on alunperinkin tarkoitettu ”kertakäyttöisiksi” tai hyvin lyhyen aikavälin tuotteiksi.

de Buyer -maalaispannu, josta ei liukene pinnoitetta ruokaan.
de Buyer -maalaispannu, josta ei liukene pinnoitetta ruokaan.

Surkuhupaista tässä on vielä se, että nuo muovituotteet ovat äärimmäisen huonosti maatuvia ja näin ollen niistä tulee valtava kuorma luonnolle. Sama juttu on esimerkiksi pinnoitettujen pannujen kanssa, joita pitää vaihtaa muutaman vuoden välein pinnoitteen liuetessa pikkuhiljaa laitettuun ruokaan, ja sitä kautta perheemme suuhun.

Toki tiedostan, että kauppa perustuu jatkuvaan myyntiin. Tämä ei kuitenkaan tyydytä itseäni vaan halusin lähteä kokeilemaan voisiko markkinoilta löytyä tilaa kaupalle, joka tarjoaisi huippulaatua, joskus jopa pienellä katteella, ja vieläpä asiakkaita maltilliseen tavaroiden hankintaan kannustaen.

Paista.fi:n blogista löytyy käytännönläheisiä ohjeita keittiövälineiden hoitamiseen ja maukkaiden paistosten tekemiseen.
Paista.fi:n blogista löytyy käytännönläheisiä ohjeita keittiövälineiden hoitamiseen ja maukkaiden paistosten tekemiseen.

Laskelmissani tulin siihen tulokseen, että valitsemani tuotteet tulevat huomattavasti halvemmaksi ajan myötä kun niitä ei tarvitse koko ajan vaihtaa, mutta silti tässä olisi mahdollisuus tehdä järkevää liiketoimintaa ekologisuus huomioiden. Tämän kautta ravinnon merkitys myös muuna kuin kiireisten ihmisten polttoaineena voisi muuttua.

Paista.fi – keittiötarvikkeiden verkkokauppa

Paista.fi on pitkäikäisten ja laadukkaiden keittiötarvikkeiden verkkokauppa, jonka kilpailukykyisesti hinnoitellusta valikoimasta löytyy keittiön tärkeimmät työkalut kattiloista veitsiin. Jos tuotevalikoimasta pitäisi valita klassikkovaatteisiin rinnastettavia keittötuotteita, olisivat valintani seuraavat;

1 KOMMENTTI

  1. […] Joulu on enää kahden adventin päässä, joten on syytä tarkastella millaisia joululahjoja pukinkonttiin päätyy. Juttusarja aloitetaan keittiövälineillä, sillä joulun pyhinä on lupa vaipua koomaan hyvien ruokien ja juomien saattelemana. Näin ollen annamme luvan avata nämä lahjapaketit ennen joulua, jotta joulupöydän antimien tekeminen on mahdollisimman vaivatonta ja suorastaan yhtä juhlaa. Artikkelin tuotteet on valittu yhteistyössä Paista.fi-verkkokaupan yrittäjä Ville Wikstedtin kanssa, jonka esittelyn voit lukea täältä. […]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here