Ikkunoista on tullut entistä enemmän arkkitehtoninen elementti rakentamisessa. Nykyään tietenkin kiinnitetään paljon huomiota tilojen valaistukseen, mutta käytännön tarkoituksen lisäksi ikkunoita ja niiden erilaisia muotoja sekä kokoja käytetään myös sisustuksellisina elementteinä. Kannattaakin siis uhrata hetki aikaa ja pohtia ikkunoita myös visuaalisen kokonaisuuden kannalta, kun suunnittelet talon rakentamista tai remontointia.

Tämän vuoden Asuntomessuilla ikkunat nousevat entistä suurempaa rooliin ja erilaisilla variaatioilla on saatu elävyyttää julkisivuihin ja parannettua huoneiden ilmettä, mutta myös maksimoitua upeat jokinäkymät.

Kohteessa 31 korkea tuuletusikkuna sängyn oikealla puolella tekee pienestä makuuhuoneesta heti kiinnostavamman, mutta myös ilmavamman. Pienellä  ikkunalla on saatu iso vaikutus, jos verrataan, että tilassa olisi vain vasemmalla näkyvä iso ikkuna.

Kohde 31 RTV-pintamateriaalitalo

Tämän vuoden Asuntomessujen ehdoton ykkönen ikkunaihastuksissani on Villa Hohteen keittiön ikkunaseinämä. Keittiön vaikutelma on entistä huonemaisempi, mutta ennen kaikkea sisään tulviva valo innostaa kokkauspuuhiin. Kohde 32 on loistava esimerkki siitä, että liesitason voi sijoittaa myös ikkunan eteen. Omassa keittiössäni on sama ratkaisu, jota aikoinaan remonttimiehet ihmettelivät.

Kohde 32 Villa Hohde

Porin Asuntomessuilla nähdään useita kaksikerroksisia olohuoneita, joissa ikkunat ovat sijoitettuna huoneen kulmaan päällekkäin. Tässä tyylinäytteet kohteista 27 ja 12.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187
Kohde 27 Solid House Kodit

Lattiasta kattoon olevia ikkunoita nähdään Asuntomessuilla yhä enemmän ja enemmän – ja ei pelkästää kodin yhteisissä tiloissa vaan myös makuuhuoneissa. Talo Haltiataren alakerran makuuhuoneissa on kummassakin isot ikkunat, jotka tuovat valon lisäksi avaruuden tunnetta pieniin neliöihin.

Kohde 26 Talo Haltiatar

Suomalaisissa kodeissa käytetään harvemmin ikkunoita sisäväliseinissä. Tätä elementtiä ei kuitenkaan kannata väheksyä. Kohteessa 12 kyseinen ikkuna toimii lapsille hyvänä tiirailupaikkana alakertaan, mutta samalla avartaa ja suurentaa tilaa. Myös kohteessa 25 Kodin Terra -talo päämakuuhuoneesta on ikkuna korkeaan olohuoneeseen. Kun suunnittelet ikkunan asentamisesta väliseinään, ikkunaliikkeet osaavat kertoa kattavasti millainen lasi ikkunaan tulee tulee valita, jotta se on turvallinen käytössä.

Kohde 12 Sievitalo Kultakoivu 187

Julkisivuissa on totuttu näkemään ikkunat harmoonisina ja usein jopa muotoiltaan ja asemoinniltaan hyvin samankaltaisina. Porin Asuntomessut kuitenkin antaa makupaloja myös erilaisista valinnoista, joissa symmetriä tai ikkunoiden muodot ja koko eivät näyttelekään enää olennaista roolia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here