Huhtikuun hankinnat keskittyivät Islayn perustuotteisiin ja hieman ikääntyneempään Speysiden helmeen. Laphroaig Quarter Cask ja Ardbeg 10 yo ovat vanhoja tuttuja ja kaapintäydennöksiä loppuneiden huttujen tilalle, mutta The Glenlivet 21 yo sen sijaan on uusi lisäys kaappiin. Se on osa tavoitettani kerätä The Glenlivetin peruspullot 12-21 ikävuoden väliltä. Laphroiag ja Ardbeg ovat ns jokakaapin vakiotavaraa ja kaiken tasoisten harrastajien tuotteita (en ole vielä kertaakaan kuullut, että joku viskiharrastaja ei tykkäisi Laffen QC:stä tai Ardbegin 10:stä), mutta TGL 21 on valintana hieman erikoisempi eikä ihan peruskuluttajan tavaraa. Kuten maaliskuun viskihankintoja koskevassa artikkelissa mainittiin, kerromme kuukauden poistoistamme kokonaisvaltaisesti, vaikka jokin tuote ei ns. peruskuluttjan viski olisikaan.

Ardbeg 10 Years Old

Ardbegin tislaamo kuuluu maaliskuun viskihankinnoista kertoneessa artikkelissa olleen The Glenmorangien tavoin käsilaukku-, samppanja- ja konjakkifirma Louis Vuitton Moët Hennessy:n omistukseen. Tislaamo sijaitsee Islayn saaren etelärannikolla ja sen tuottamat viskit ovat erittäin tunnettuja savuisuudestaan. Ardbeg 10 on tislaamon peruspullote ja helposti saatavilla kaikilla markkinoilla. Arbegilla on myös paljon erikoispullotteita, jotka ovat keräilijöiden suuressa suosiossa. Viskifriikit ja savuisten viskien ystävät vertailevat viskin savuisuutta fenolien PMM-arvolla ja Ardbeg onkin Islay viskeistä savuisemmasta päästä. Laphroaigin ja Lagavulinin tavoin Ardbeg on täydellinen viski savusaunan terassille.

Laphroaig Quarter Cask

Laphroaigin tislaamo on vain noin kahden mailin etäisyyden päässä Ardbegin tislaamosta. Ranskalaisten käsilaukkujen sijaan omistajana on amerikkalainen Beam Suntory, joka puolestaan on japanilaisen Suntoryn tytäryhtiö. Elokuvien ystävät muistanevat fiktionaalisen elokuvan Lost in Translation ja siinä olleen Suntory Time -mainoksen:
https://youtu.be/_saLrADKqNM


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Vaikka mainoksessa ei Laphroaigista puhutakaan eikä tislaamo kyseisen elokuvan tullessa ulos ollut vielä edes Suntoryn omistuksessa, voi mainoksen assosioida erittäin hyvin myös Laphroaigin viskeihin. Hieman Ardbegia vähäsavuisemmat Laphroaigit ovat täydellisiä savusaunaviskejä ja ainakin itse huomaan kuluttavani savuisia viskejä eniten eritoten syksyllä ja talvella. NAS-viski Laphroaig Quarter Cask ikäännytetään ensin vanhoissa jenkkitammisissa bourbon tynnyreissä ja siirretään tämän jälkeen pienempiin tynnyreihin – quarter caskeihin. Pienempi tynnyri mahdollistaa sen että suurempi pinta-ala viskiä on kosketuksissa tammen kanssa, joten ikäännyttämiseen ei tarvita niin pitkää aikaa. Ikääntyminen jenkkitammitynnyreissä tekee Laphroaig Quarter Caskista makean ja vaniljaisen viskin.

The Glenlivet 21 Year Old Archive

Vuonna 1824 perustettu The Glenlivet Distillery on yksi maailman suurimpia single malt -tislaamoita. Pernod Ricardin omistama TGL on Yhdysvaltojen myydyin ja maailman toiseksi myydyin single malt. Noin 5,9 miljoonan litran vuotuisesta tuotannosta suurin osa pullotetaan The Glenlivetinä ja loput osana Pernod Ricardin blendiviskejä, kuten Chivas Regal ja Royal Salute. Speysiden alueella sijaitsevan tislaamon perusvalikoimaan kuuluu 12-, 15-, 18-, 21- sekä 25-vuotiaita viskejä, sekä uusi NAS-pullote The Glenlivet Founder’s Reserve. Monen kilpailijan tavoin TGL:n Travel Retail valikoima eroaa perusvalikoimasta hieman. TGL:n erikoispullotteet koostuvat The Glenlivet Guardians’ (tähän päivään mennessä julkaistu kaksi pullotetta) sekä huomattavasti arvokkaammista Cellar Collection -pullotteista.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here