Eterna on sveitsiläinen kellonvalmistaja, jonka merkitys kelloteollisuudelle on kiistaton. Yksi osa kunniakasta historiaa on eittämättä suosittu KonTiki-mallisto, mutta merkittävimmän sivun kellohistoriaan Eterna on lisännyt kehittämällään ETA-koneistolla, tai paremminkin koneistoperheellä.

MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Suomalaisittain huomionarvoista on se, että ETA:n legendaarinen maine luotettavana kellokoneistona on osaltaan suomalaisten kelloseppien, mm. Olavi Saarisen, ansiota.

Omasta koneistosta omaan koneistoon

Sveitsiläisen kelloteollisuuden värikkäästä historiasta voisi kirjoittaa pitkän tarinan, mutta tiivistetysti ETA oli alkujaan Eternan oma koneistovalmistaja, joka sittemmin itsenäistyi ja päätyi useiden omistajavaihdosten jälkeen nykyisen omistajan, mm. Omegasta ja Tissotista tunnetun Swatch Groupin käsiin.

Nykyomistuksessa ETA:n koneistojen ja varaosien saatavuutta rajoitettiin vain oman konsernin kellovalmistajille ja -huolloille, joka pakotti Eternan monien muiden kellonvalmistajien tapaan tukeutumaan toisten koneistovalmistajien koneistoihin. Näistä tunnetuin on – ETA:n entinen alihankkija – sveitsiläinen Sellita, joka valmistaa ETA:n patenteiltaan rauenneita tunnetuimpien kaliiperien mukaisia ja edelleenkehitettyjä koneistoja.

Myös Eternan lähihistoria on ollut turbulentti ja omistajuus on vaihtunut pariin otteeseen. Vuonna 1995 omistajaksi tuli Porsche Design, jonka kelloja Eterna valmisti jo aiemmin. Tämä yhteistyö ei kuitenkaan tuonut onnea ja omistajuus vaihtui jälleen vuonna 2011, jolloin omistajaksi tuli kiinalainen holding-yhtiö.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Kiinalaisomistus herätti runsaasti kysymyksiä mm. valmistuksen suhteen, mutta huolet ovat osoittautumassa aiheettomiksi. Eterna on tehnyt paluun juurilleen tuomalla markkinoille kelloja, joiden koneistot se on suunnitellut ja valmistanut itse. Eternasta on tullut taas manufacture-kellojen valmistaja.

Eterna Super KonTiki Chronograph Manufacture

Ei liene väärin sanottu, että Super KonTiki Chronograph Manufacture on Eternan uuden tulemisen lippulaiva, vahva statement, jonka varaan on laskettu paljon. Ja jonka markkinat ovat ottaneet hyväksyvästi vastaan. Tämä on varmasti ollut helpotus, sillä historian painolasti on tunnetusti raskas – etenkin kun kyseessä on niinkin ikoninen valmistaja kuin Eterna.

Sinisen sunburst-taulun sävyt vaihtelevat kauniisti valon mukaan.
Sinisen sunburst-taulun sävyt vaihtelevat kauniisti valon mukaan.

Millainen kello uusi Super KonTiki Chronograph on? Ilokseni voin todeta, että Eternan uudelta modernilta tuotantolinjalta on tullut ulos sukeltajankello, jonka tyyli hivelee myös tällaisen esteetikon silmää. Kyseessä ei ole siro kello, mutta kronografiksi se on kuitenkin kohtalaisen hillityn kokoinen. Rannetuntuma on ainakin kohdallaan, josta huolen pitää korvakkeiden hyvä muotoilu ja tähän täydellisesti istuva kumiranneke.

Kellon muotoilu noudattelee KonTiki-malliston linjauksia, joista erikseen on nostettava esille askeettisella tavalla kaunis ja kolmiulotteinen kellotaulu, sekä erittäin tunnokas kellonkehä. Jonkun mielestä kellonkehä naksuu äänekkäästi – jonka myös tuntee sormenpäissään, mutta pidän sitä tarkoituksenmukaisena. Kyseessä on kuitenkin ehta KonTiki, jonka perimmäinen tarkoitus on toimia luotettavasti vaativissa olosuhteissa.

Kellon vetonuppi on ruuvilukittava, mutta kronografin painonapit eivät. Tämän takia ajanoton käyttämistä veden alla kannattaa harkita.

Ruuvilukittavan vetonupin tuntuma on KonTikien tapaan tunnokas sillä erotuksella, että vetotuntuma on hieman pehmeämpi. Sormenpäissä tuntuva rohina puuttuu, joka lienee uuden koneiston mukanaan tuoma piirre.

Eternan omaa koneistoa voi ihailla safiirilasin läpi.
Eternan omaa koneistoa voi ihailla safiirilasin läpi.

Tästä pääsemmekin Eternan uuteen manufacture-koneistoon, joka kantaa nimeä Calibre Maison Eterna 3916A. Automaattikoneisto, jota voidaan virittää myös käsin, tarjoaa kellolle ruhtinaallisen 60 tunnin käyntivaran ja Eterna lupaa sille kronometritarkkuuden –  ilman kronometritodistusta. Kronografissa on ns. flyback-toiminto, jolla ajanoton voi nollata pysäyttämättä itse ajanottoa.

Mikä ihmeen flyback?
Kun normaalissa kronografissa ajanotto käynnistetään ja pysäytetään kronografin ylemmästä napista, ja nollataan alemmasta napista, flyback-toiminnon avulla käynnissä olevan ajanoton voi pysäyttämättä nollata painamalla kronografin alempaa nappia. Flyback-toiminto on kätevä esimerkiksi kierrosaikojen laskemisessa.

Päivämäärän asettaminen toimii kuten pitääkin ja minuuttiviisarin kohdistaminen ei aiheuta joidenkin kellojen tapaisesta tuskaa, sillä viisari ei värähdä mihinkään vetonuppia alas painaessa. Kun kronografipainikkeet toimivat täsmällisesti ilman ylimääräistä kitkaa, voin todeta kellon käyttöergonomian olevan kaikin puolin kohdallaan.

Yhteenveto

Super KonTiki Chronograph Manufacture on Eternan uuden tulemisen vahva ilmentymä, joka on parhaiten kotona vapaa-ajan riennoissa. Värivaihtoehtoina ovat sininen ja musta, rannekkeina joko kumi tai mesh. Kellon suositushinta on hieman alle viisi tuhatta euroa.

Plussat ja miinukset

+ Manufacture ja flyback
+ Kokoonsa nähden hyvä istuvuus pienemmässäkin ranteessa
+ Kilpailijoihin nähden maltillinen hinnoittelu
– Kronografin painonapit eivät ole ruuvilukittuja

Pähkinänkuoressa

 • Malli: 7770.41.89.1395
 • Koneisto: Calibre Maison Eterna 3916A -manufacture (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 60 tuntia
 • Kuori: ruostumaton teräs
 • Rungon halkaisija: 45 mm
 • Kellon paksuus: 16,05 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: kumiranneke tai mesh

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here