Esittelyssä kelloharrastaja on juttusarja, jossa tutustumme suomalaisiin kelloharrastajiin. He kertovat itsestään, mistä oma harrastuneisuus on saanut alkunsa, unelmiensa kelloista, ja ajatuksistaan miten he kelloharrastamisen kokevat ja näkevät.

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

Olen Samuli Karjalainen, 18-vuotias abiturientti Helsingistä. Ensi kesänä alkavan armeijan jälkeen suuntana on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu.

Samuli Karjalainen on kelloharrastaja.
Samuli Karjalainen on kelloharrastaja.

Kuinka päädyit kelloharrastajaksi?


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Rannekelloa olen pitänyt ranteessa päiväkodista asti, mutta kiinnostus itse kelloharrastamista kohtaan heräsi 15-vuotiaana pukeutumisen kautta. Pukeutumisen avulla ihminen kertoo paljon itsestään ja arvoistaan, tapahtuu se sitten tietoisesti tai tiedostamatta. Kello taas on tärkeä osa pukeutumista. Kun sain loppuun Joona Vuorenpään ”Kellomies” -kirjan, olin myyty: 16-vuotiaana ostin ensimmäisen mekaanisen kelloni, Tag Heuer Aquaracerin.

Mikä kelloissa on parasta?

Se, että jokaiseen yksityiskohtaan on kiinnitetty huomiota. Jokainen osa kellosta tehdään niin tarkasti ja kauniisti kuin osataan tai voidaan.

Millainen kellokokoelma sinulla on tällä hetkellä?

Tällä hetkellä kaiken ranneajan saa ainoa kelloni, Ulysse Nardin Maxi Marine Diver. Pyrin panostamaan laatuun määrän sijaan, mutta myönnettäköön, että ainakin yksi kello ”kokoelmaan” pitäisi hankkia. Kiikarissa onkin tällä hetkellä joku vintage-pukukello, esim. Omega Constellation Pie Pan.

Ulysse Nardin Maxi Marine Diver
Ulysse Nardin Maxi Marine Diver

Millainen on unelmakellosi?

Teräksinen, erittäin laadukas ja helposti tunnistettava. Audemars Piguetin Royal Oak on ollut kelloharrastamisen alusta asti graalini. Valintani voisi olla esimerkiksi valkotauluinen 15400.

Miten lähipiirisi suhtautuu kelloharrastukseesi?

Aluksi suhtautuminen oli nihkeää: vanhempani eivät ymmärtäneet, miksi 15-vuotias haluaa ostaa kellon, jonka hinta on nelinumeroinen. Sittemmin ymmärrys harrastamista kohtaan on kasvanut roimasti.

Mistä hankit kellosi? Miksi?

Vaihdellen yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Tähän asti olen ostanut kaikki kelloni käytettyinä, johtuen siitä, että näin tehdessä kellon suurin arvonalentuminen on jo tapahtunut. Noudatan vahvasti ”buy the seller” -periaatetta, eli luotettavuus on tärkein asia, kun pohdin sitä, mistä kelloni hankin.

Onko kelloharrastamisessa mitään järkeä? Perustele.

On. Arvokellot säilyttävät arvonsa suhteellisen hyvin. Itse olen jäänyt harrastuksesta jopa plussalle: annualisoitu tuotto on minulla ollut hiukan vajaat 10%. Lisäksi olen saanut kelloyhteisöstä uusia tuttavia ja kontakteja.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here