Esittelyssä Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Suomalaisten kellomaku on voimakkaasti sukeltajankelloihin kallellaan, joten tästä syystä niiden tarjonta on myös poikkeuksellisen runsasta lähes kaikissa hintaluokissa sadan euron käyttökelloista aina kymmenien tuhansien arvoisiin arvokelloihin. Kun hintaluokaksi valitaan “tonni-puolitoista”, hallitsee ilmatilaa – tai siis pintavesiä muutama valtamerkki, kuten Seiko, Tissot, Certina ja Longines.

Vakiintuneiden merkkien rinnalle varteenotettavaksi kilpailijaksi on noussut viimeisen parin vuoden aikana Suomen markkinassa sveitsiläinen Alpina, jonka Seastrong-sukeltajankellomallisto iskee houkuttelevasti hieman yli tuhannen euron kategoriaan automaattimalleillaan. Hintatietoisimempiakaan kuluttajia ei ole unohdettu, sillä Alpinan sukeltajankellojen kvartsimalliston hintataso pyörii alle tuhannessa eurossa. Tämä hintapositio on sellainen, jonka takia on syytä perehtyä millä eväillä Alpina sukeltaa sukeltajankellojen kilpailun punaiseen mereen.

Alpinan tarina lyhykäisyydessään

Alpinalla on kellonvalmistajana pitkä historia, joka sai alkunsa vuonna 1883 – joka on sattumalta täsmälleen sama vuosi, kuin milloin Alpinaa edustava Widemark on perustettu – jolloin sveitsiläinen Gottlieb Hauser perusti sveitsiläisten kelloseppien yhteenliittymän, jonka tavoitteeksi tuli valmistaa omia koneistoja.

Näitä kelloseppiä kutsuttiin pian alpinisteiksi ja 1900-luvun alussa lanseerattiin tähän perustuen kellomerkki Alpina. Kun Alpinan nykytarjontaa katselee, löytyy sieltä Alpiner 4 -mallisto, jonka nimen perusta tulee vuodelta 1938, jolloin Alpina loi neljä kriteeriä sporttikelloille. Kellojen piti olla antimagneettisia, vesitiiviitä, iskunkestäviä ja kellonkuoren tuli olla valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Jo tätä ennen Alpina otti käyttöön kansainvälisen takuujärjestelmän vuonna 1926, josta muut valmistajat ottivat vähitellen esimerkkiä. Ei siis ihme, että Alpinaa on pidetty sveitsiläisen sporttikellon keksijänä ja suunnannäyttäjänä.

Vuonna 1969 Alpina esitteli ensimmäisen sukeltajankellonsa nimeltään 10 Seastrong, joka oli vesitiiviis 200 metriin saakka ja joka oli magneettisuojattu. Samana vuonna alkanut kvartsivallankumous iski voimalla Alpinaan, joka vetäytyi kuoreensa keskittyen seuraavat vuosikymmenet Sveitsin ja Saksan markkinoille.

Alpina AlpinerX

Suosittelemme

Alpinan brändi hiipui ja loppu oli varsin lähellä, mutta vuonna 2002 pelastavaksi enkeliksi nousi Frédérique Constantin perustaja Peter Stas, joka osti Alpinan. Tästä alkoi Alpinan ripeä nousu aallonpohjalta, jossa merkittävää roolia näytteli yhteinen tuotekehitys etenkin koneistojen kohdalla. Yritysjärjestelyiden sarja täydentyi, kun Citizen osti Frédérique Constant Holdingin toukokuussa 2016.

Paljon sukeltajankelloa kohtuuhintaan: Alpina Seastrong Diver Automatic

Tänä päivänä Alpina valmistaa rannekelloja urheiluun, retkeilyyn, sukeltamiseen ja ilmailuun. Tästä pääsemme sujuvasti Alpinan sukeltajankelloihin, jotka ovat historiaa kunnioittaen Seastrong-malliston alla. Seastrongin nimellä myydään kvartsipohjaisia kolmiviisarisia sukeltajankelloja, GMT-malleja, kronografeja sekä suosittuja hybridiälykelloja.

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Seastrongin kiinnostavinta antia edustaa kuitenkin Diver 300 -mallisto, jonka pohjana on 44 millimetrin levyiseen ja 13 millimetrin paksuiseen kuoreen sovitettu Sellitan SW-200 -pohjainen AL 525 -kaliiperin automaattikoneisto. Tämä ns. työjuhtakoneisto on mahdollistanut Seastrong Diver 300:lle kilpailukykyisen hintatason ja tietysti myös luotettavan toiminnallisuuden.

Alpina Seastrong Diver 300 on modernin tyylikäs sukeltajankello, jonka ranneistuvuus on läpimitastaan huolimatta hyvin kohdallaan. Omaan kapeaan ranteeseen Alpina tuntui visuaalisesti aavistuksen suurelta, mutta siihen tottui varsin nopeasti. Formaaliin pukeutumiseen, tai edes irtotakin kanssa en sitä kokonsa puolesta omalla kohdallani yhdistäisi, mutta käytännön toiminnassa Näsijärvellä veneillessä kello tuntui juuri sopivan kokoiselta.

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Tästä pääsenkin sukeltajankellon ehdottomiin vahvuuksiin, joita on lukuisia. Ensimmäiseksi Seastrong on kaunista katseltavaa. Kellonkehän ja taulun välillä vallitsee harmonia. Indeksien ja osoittimien lume on erinomainen ja luettavuus on muutenkin yksi parhaista, mitä olen sukeltajankelloissa tavannut. Oman kehun ansaitsee Seastrongin kumipäällysteinen nupukkiranneke, joka on erittäin miellyttävä ranteessa ja siinä on pitkä säätövara eri kokoisille ranteille.

Seastrongin voi hankkia myös teräsrannekkeella, mutta kellon tyyliin sopii mielestäni täydellisesti esittelykellossa ollut kumipäällyisteinen nupukkiranneke.

Seastrong Diver 300:n käyttötuntuma on moitteeton. Kierrelukittavan vetonupin tuntuma on kohtalaisen tunnokas ja minuuttiosoittimen asettaminen tarkkaan aikaan onnistuu hyvin, kunhan nupin alaspainamisen tekee hellin ottein, jottei osoitin heilahda asetetulta paikaltaan. Sama jämäkkyys toistuu vastapäivään pyörivässä kellonkehässä, jonka liike on napakka, mutta samaan aikaan jollain tapaa samettisen tuntuinen.

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic -sukeltajankello

Alpina Seastrong Diver 300 Automatic on tyylikkäästi toteutettu sukeltajankello, joka ansaitsee nykyistä suuremman huomion osakseen.

Kuten jo aiemmin mainitsin, on Alpina Seastrong Diver 300 puhdasverinen vapaa-ajankello, joka on kotonaan sporttisessa pukeutumisessa, sekä veden äärellä. Kellosta huokuu jotenkin huolettomuus, johon vaikuttaa varmasti myös kohtuullinen hinta. Kun laadukkaasti viimeistelty ja sukeltajankellon speksit täyttävä sveitsiläisvalmisteinen rannekello mekaanisella koneistolla maksaa reilusti alle puolitoista tuhatta euroa, voidaan puhua hyvän hinta-laatusuhteen laitteesta. Kyse on enemmän siitä, että puhutteleeko brändi ja kellon muotokieli enemmän, kuin verrokkinsa.

Suomessa Alpinan rannekelloja myy Kello ja Kulta Widemark.

Pähkinänkuoressa

  • Mallinumero: AL-525LBG4V6
  • Koneisto: AL-525 (Sellita SW-200 -pohjainen automaatti)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 38 tuntia
  • Kellon kuori: ruostumaton teräs
  • Kellon halkaisija ilman nuppia: 44 mm
  • Kuoren paksuus: 13 mm
  • Lasi: safiiri (heijastesuojattu sisäpuolelta)
  • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: teräs tai kumipäällysteinen nupukki
  • Hinta: 1.350 €

Lue lisää