Talvessa tarvitaan kunnon kengät. Jos ei halua turvautua goretexiin tai perus pomarfineihin, niin valinnanvara on ikävän vähäistä. Niinpä minäkin jouduin merta edemmäs kalaan, tässä täydellisten talvikenkien tarina.

MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Kengät metsään ja kaupunkiin

Olen innostunut kävelylenkeistä luonnossa, mikä tarkoittaa eteläisessä Suomessa kävelyä loskassa, lumessa ja jäällä kolmasosan vuodesta. Normi-insinööri vannoisi tässä modernien materiaalien nimeen, mutta tyyli- ja perinnetietoinen valitsee toisin. Kävelen usein myös toimistolle, joten kenkien pitää myös kestää katsetta asiakastapaamisen verran.

Cheany Mallory

Hahmottelin haluavani kunnon saappaat, koska yleisin kävelyreittini kulkee pitkin metsäautoteitä, joille kinostuu lumisateen jälkeen kymmeniä senttejä lunta. Tähän käyttöön edes jästipäisin elostelija ei valitse nahkapohjaisia kenkiä, ja oma valintani oli Dainite-pohja, jonka olen todennut jääkeleillä kohtuupitäväksi.


MAINOS, ARTIKKELI JATKUU ALLA

Ulkonäön perusteella commando voisi olla pitävämpi ratkaisu, mutta jostain syystä käytännön oloissa se ei toimi yhtä hyvin. Kenkämateriaaliksi valitsin helppohoitoisen mokkanahan, joka kestää etelän nollakelejä ja kastumista erinomaisesti.

Cheany Mallory

Saappaat mokkanahasta, kiitos

Pienen googlettelutuokion jälkeen vaihtoehtoja oli yllättävän vähän. Voittajaksi valikoitui Cheaneyn Mallory Country Boot, jonka hinta tosin kauhistutti lompakkoa. 375 puntaa kenkiin on iso raha, vaikka näiden voikin olettaa kestävän oikein huollettuna eliniän. Niinpä kenkäprojekti meni jäihin kriittisimpien hankintojen tieltä, olinhan jo yhden kenkäparin syksyllä ostanut, ja ajattelin palaavani asiaan ensi talvena.

Cheany Mallory
Cheany Mallory on varustettu Dainite -pohjalla, joka pitää talvikeleissä kohtuuhyvin. Piikkikengät ja goretex jätetään muille…

Kohtalo kuitenkin halusi minun hankkivan uudet saappaat. Pari viikkoa takaperin beaterini laukesivat lopullisesti 7 vuoden ansiokkaan palvelun jälkeen, kun pohjien liimaus petti lopullisesti eikä korjaus ollut järkevää pintanahan kunnon vuoksi. Ajattelin vielä tästä selvitä, mutta kun myös mokkachukkista lävähti liimaus leivinuunin pankolla kuivaamisen oltua liian kova pala, totesin ajan olevan kypsä tilaukselle. Ja mikä ilon ja onnen päivä – kengät olivat nyt alennusmyynnissä ja punnan edulliset kurssin ansiosta koko paketti Suomeen toimitettuna oli vain karvan yli 300 euroa. Kiitos brexit!

Cheany Mallory
Joulu tuli toisen kerran kenkälaatikon muodossa…

Cheaney vakuuttaa työn ja materiaalien laadulla

Saappaat saapuivat kohtuunopeasti (vaikka matkasta suurin osa kului kotimaassa) ja vakuuttivat laadullaan. Kenkälaatikko oli matkalla kovia kokenut, mutta itse kengät olivat pusseissaan ykköluokkaa. Sekä työn että materiaalien laatu on vakuuttavaa, niin kuin tässä hintaluokassa pitääkin olla. Mukana seurasi ylimääräistä tilpehööriä kenkien hoito-ohjeiden ja Cheaneyn historiikin muodossa.

Cheany Mallory

Cheany Mallory

Cheaneyn 12508 lesti istuu jalkaan mainiosti. Kenkä on rakenteeltaan velttikenkä (alkuperä on hollannin veldschoen), joka kestää normaalia reunoskenkää paremmin vettä ja likaa. Tämä johtuu siitä, että päällisnahka on venytetty sivulle ja ommeltu reunoksen päälle, kun taas yleisin tapa on kääntää päällisnahka sisäänpäin ja lestin alle. Ompeleen päälle ulottuva nahka siis estää kosteuden pääsyn rakenteen sisään, ja bonuksena on myös helpompi korjata mikäli siihen joudutaan. Elinikäisiä ulkoilukenkiä ajatellen molemmat ominaisuudet ovat erinomaisia.

Cheany Mallory
Työn jälki näyttää hyvältä. Huomaa velttirakenne, jossa päällinahka kääntyy ulospäin reunosompeleen alle estäen lian ja kosteuden pääsyn kengän rakenteisiin.

Ensivaikutelma kengistä on mainio. Uskon kenkien toimivan käyttötarkoituksessaan erinomaisesti ja kestävän pitkään.

Cheany Mallory

Cheany Mallory

2 KOMMENTIT

  1. Kengät ovat lämpimät; viime viikolla talsin 20 asteen pakkasessa reilun parin tunnin taipaleen. Lesti on sen verran väljä, että villasukkakin mahtuu väliin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here