Sota ja panssarivaunut on yhdistelmä, joka ei ensimmäisenä tule mieleen Cartierin muotitalon kohdalla – pikemminkin Pariisin paremmat piirit ja Audrey Hepburn Tiffanylla. Kuitenkin eräs Cartierin kuuluisimmista luomuksista on saanut inspiraationsa ensimmäisen maailmansodan viimeisinä vuosina.

Cartier Tank

Tarina kertoo, että Louis Cartier halusi suunnitella rannekellon, joka toimisi juoksuhauta-olosuhteissa, ja olisi kätevämpi kuin perinteinen taskukello. Muotokieli saatiin luontevasti brittiläisestä MarkIV-panssarivaunusta, joka teki ensi-esiintymisensä länsirintamalla 1917. Tuloksena oli Cartierin Tank, rannekello, joka tunnistetaan kaikkialla, aivan kuten Rolex Submariner.

circa 1917: US General John Pershing (1860 - 1948) nick-named Black Jack, Commander-in-Chief of the US Expeditionary Force in Europe during World War I. (Photo by Topical Press Agency/Getty Images)
Kenraali John Pershing, joka tunnettiin lempinimellä Black Jack, toimi Yhdysvaltain joukkojen komentajana ensimmäisen maailmansodan aikaan. Kuva: Topical Press Agency/Getty Images

Ensimmäisten joukossa Tankin ranteeseensa sai amerikkalainen kenraali John Pershing, ja tämän jälkeen Tank on koristanut lukemattomien kuuluisuuksien ranteita. Eräs kellon valtteja on sen soveltuvuus sekä miehille että naisille. Toki mallista on olemassa myös lukuisia variaatioita koon, muodon (ja halutessa timanttien määränkin) suhteen. Mallinimet ”Tank Anglaise”, ”Tank Américaine” ja ”Tank Francaise” ovat kaikki vakiintuneita klassikkoja.

Andy Warhol
Andy Warhol
Gary Cooper
Gary Cooper
Lady Diana on yksi tunnetuimpia Cartier Tank -kellonkäyttäjiä.
Lady Diana on yksi tunnetuimpia Cartier Tank -kellonkäyttäjiä.
Catherine Deneuve
Catherine Deneuve

Koneistojen suhteen halvimman pään Tankit pyörivät kvartsikoneilla, jotka ovat toki Cartierin omaa tuotantoa ja kauniisti viimeisteltyjä, mutta hinnan noustessa päästään luonnollisesti inhouse-koneistoihin.

Tankin muotokielessä on jotain samankaltaista täydellisyyttä kuin jo aiemmin mainitussa Submarinerissa, johon ei paljoa parane kajota. Sadan vuoden aikana malli on täydellistynyt ikoniksi, jota eivät muodin oikut heiluttele.

Kvartsipohjaisen Tankin saa omakseen myös yllättävän edullisesti, sillä hinnat alkavat 2500 eurosta, ja automaattiversio kustantaa alimmillaan 3400 euroa. Suomessa Cartierin kelloja edustaa Osk. Lindroos.

Kuvat: Cartier

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here