Suomessa hevosurheilutapahtumiin lähdetään pääasiassa rennoissa kesävaatteissa. Poikkeuksia saattavat olla merkkipäivät ja VIP-aitiot, joihin liittyy usein pukukoodeja. Tyypillisesti tiukin mahdollinen pukukoodi on kuitenkin smart casual, eikä frakkeja tai hattuja vaadita vierailta. Kansainvälisissä hevosurheilutapahtumissa saatetaan kuitenkin noudattaa tiukkoja pukukoodeja ja vaatia paljon katsojien pukeutumiselta. Briteissä suosituin kilpailulaji ovat laukkakilpailut, ja suomalaisillekin tutuissa Ascotin laukkakisoissa katsojia ei todellakaan päästetä helpolla; myös Australiassa noudetaan usein tiukkoja pukukoodeja. Ranskassa pukeutuminen on puolestaan rennompaa.

Brittien derbyissä pukukoodit voivat olla tiukkoja

Kaikista tiukimmat vaatimukset ovat Ascotissa ja vastaavissa kisoissa Royal enclosure -katsomossa, jossa nimen mukaisesti vilisee kuninkaallisia ja muita yhteiskunnan silmäätekeviä. Tässä katsomossa odotetaan hyvin muodollista pukeutumista. Miesten pukukoodi on loppujen lopuksi melko yksinkertainen vaikkakin tiukka – käytännössä miehet pyrkivät tuomaan väriä pukeutumiseensa lähinnä solmioiden ja liivien avulla. Lisäksi persoonaa voi tuoda esille esimerkiksi kellon avulla. Kalliita ja ainutlaatuisia kelloja bongataan usein arvovaltaisten vieraiden ranteista.

Naisetkaan eivät pääse helpolla – lyhyitä helmoja ei sallita, mekoissa on oltava olkaimet ja käytetyille väreille on tiukat vaatimukset. Päähine on pakollinen – mutta toisaalta naisten mielikuvitukselliset päähineet ovat yksi asia, joka on tehnyt kisoista niin näkyvät. Myös miehillä nähdään uskomattomia variaatioita perussilintereistä. Mikäli katsojan pukeutuminen ei vastaa pukukoodin vaatimuksia, ei häntä päästetä sisään aitioon.

Kuva: Pixabay

Suomalainen katsoja voi päästä aitioon myös kansallispuvussa, sillä Ascotin pukukoodi sallii kansallispuvun käyttämisen jopa Royal enclosuressa. Kansallispuku ei kuitenkaan ole välttämättä halvempi vaihtoehto kuin frakki, sillä niiden hinnat voivat nousta jopa tuhansiin niihin käytetyn käsityön ja materiaalien vuoksi. Toisaalta viileään englantilaiseen säähän kansallispuku voi olla juuri sopiva asu.

Muissakaan laukka- ja hevoskilpailuissa ei pääse Iso-Britanniassa helpolla. Maailman vanhin hevoskilpailu Epsom Derby vetää pukeutumisen suhteen helposti vertoja tavallisen kansan joukossa tunnetulle Ascotille. Kilpailuihin kutsuttujen vieraiden asuja tutkitaan arvostellaan samaan tyyliin kuin Suomessa Linnan juhlien vieraita. Englannissa hevosten pitäminen ja hevosurheilu ovat aina olleet pitkälti ylempien yhteiskuntaluokkien huveja, mihin liittyvät myös tiukat pukukoodit ja kutsuvieraat.

Ranskassa ei tarvitse hienostella

Ranskalaisissa raveissa ja laukkatapahtumissa pukeudutaan siististi, muttei virallisia pukukoodeja välttämättä ole. Vaaleat housut, puvun takki, hattu ja nahkakengät ovat suosittu asustus ranskalaisiin hevoskisoihin. Ranskalaisissa raveissa nähdään usein myös suomalaisia hevosia, ajureita ja valmentajia.

Australiassa pukeudutaan siististi

Australiassa kilpaillaan esimerkiksi Inter Dominion -raveissa. Vaikka Australian kulttuurissa on paljon brittivaikutteita, ei hevosurheilutapahtumissa olla yhtä tiukkoja kuin Iso-Britanniassa. Katsomoista löytyy paljon rennompia alueita, tosin monet katsojista pukeutuvat pääsääntöisesti siisteihin asuihin, kuten pukuun tai juhlavaan, lyhyeen mekkoon.

Tavallisetkin ihmiset pukevat päälleen yleensä vähintään kauluspaidan ja siistin kesämekon raviradalle mennessään. Päähineiden suhteen ei ole samanlaista kulttuuria kuin esimerkiksi brittiläisissä laukkakisoissa.

Kuva: Pixabay

Vedonlyönti käy kisoissa kuumana

Myös suomalaiset ottavat usein osaa ulkomaalaisten hevostapahtumien vedonlyöntiin – etenkin raveihin. Monen pohjoismaisten pelaajien suosiman rahapelisivuston valikoimasta löytyy vedonlyönti ajankohtaisissa hevoskilpailuissa, kuten ajankohtaisessa Australian Inter Dominionissa. Sivuston kautta näkee, että muutamia ennakkosuosikkeja Australian Inter Dominionissa ovat esimerkiksi Chicago Bull, Ultimate Machete ja Jilliby Kung Fu.

Suuriin hevoskilpailuihin panostetaan rahallisesti isoja summia, joten myös vedonlyöntivoitot liikkuvat isoissa summissa. Monet pelaajat ovat tietoisia tästä, ja seuraavat tarkasti hevosia ja niiden kehitystä. Kukapa hevosurheilun ystävä ei haaveilisi raveissa rikastumisesta? Rikkaat voivat myös vastaanottaa kutsuja hevoskisojen aitiopaikoille ja omistaa itse nimekkäitä hevosia. Moni suomalainenkin hevosten omistaja kilpailee ulkomailla – etenkin raviradoilla.