Pukuhenkaria metsästämässä

Suomi on pukuhenkareiden kehitysmaa. Tämä oli spontaani reaktio, kun aloin etsimään omille puvuilleni ja irtotakeilleni sopivaa puuhenkaria. Tavoitteeni on yhdenmukaistaa vaatekaapin henkarit kolmeen erilaiseen; nykyiset Ikean puuhenkarit kauluspaidoille, massiivisemmat setripuiset henkarit päällystakeille ja sitten omat henkarit puvuille ja irtotakeille.

Henkarin hankinnalle asetin myös muutamia reunaehtoja; niiden tulee olla puuta ja niitä tulee saada Suomesta ns. varastotavarana, toisin sanoen hankin niitä sitä mukaa lisää kun vaatekaappiin tulee pukuja ja irtotakkeja. Hinnankin tulisi olla maltillinen, mutta tässä asiassa on joustamisen varaa, koska ajattelen henkareista samaan tapaan kuin kenkien lepolesteistä. Ne ovat vaatteiden parhaaksi.

Pukuhenkarit Kurkistus-säilytystikkailla.
Pukuhenkarit Kurkistus-säilytystikkailla.

Millainen on hyvä henkari?

Marketeista ja tavarataloista löytyy henkareita moneen lähtöön, joten sitä ennen täytyy pohtia millaisia vaatimuksia henkarille asetetaan. Kestävyys tulee materiaaleista ja rakenteen lujuudesta. Sopivuuteen vaikuttavat puolestaan omien vaatteiden koko, takkien kohdalla lähinnä hartialeveys sekä olkapäiden tuenta. Olkapäätuennan takia kenen tahansa valmistajan kapea perushenkari ei ole takeille paras mahdollinen valinta, koska olkapään muotoa ei tueta millään tavalla.

Housujen ripustaminen pukuhenkariin on ratkaisun yleensä kahdella eri tavalla. Yleisemmin henkarissa on suora housupuu, johon housut voi laskostaa. Toinen tapa on edellisen kaltainen housupuu, jossa on nipistimet joihin puku laitetaan roikkumaan esimerkiksi lahkeista.

Jos henkareihin haluaa panostaa reilusti, kannattaa tutustua Hanger Projectin tarjontaan. Kuva: Hanger Project
Jos henkareihin haluaa panostaa reilusti, kannattaa tutustua Hanger Projectin tarjontaan. Kuva: Hanger Project

Itse suosin yksinkertaisinta ratkaisua, eli henkaria jossa on pelkkä housupuu. Jotta housut pysyvät housupuulla laskolteltuna, on tämä ratkaistu henkareissa joko erillisellä hammastuksella, karhennetulla pinnalla, erillisellä kuminauhalla, klipsillä, tai näiden yhdistelmillä. Kaikissa ratkaisuissa on puolensa, sillä joidenkin mielestä erillinen hammastus voi rikkoa housujen pinnan. Toisen mielestä erillinen klipsi tai kuminauha on varmin, kolmannen mielestä se on liian hankalaa.

Itse suosin housupuissa joko hammastusta, tai karhennettua pintaa.

Henkareiden pinnoituksellakin on merkitystä. Lakattu pinta on helppo tapa tuoda tyyliä, mutta on samalla liukas. Takin osalta tämä ei aiheuta suurempia murheita, mutta housupuun osalta tilanne on päinvastainen, sillä housut eivät pysy kunnolla paikallaan ilman kitkaa. Ei, vaikka käyttäisi vaatturiviikkausta. Tähän auttaa kuitenkin kevyt hionta karkealla hiekkapaperilla.

Suosittelemme

Karkealla hiomapaperilla saa lakkapinnan pois ja lisäkitkaa housupuuhun.
Karkealla hiomapaperilla saa lakkapinnan pois ja lisäkitkaa housupuuhun.

Mistä pukuhenkareita löytyy?

Ulkomaiset verkkokaupat tarjoavat runsaan valikoiman erilaisia ja erihintaisia pukuhenkareita. Suomessa tarjonta on kohtalaisen kapea ja muutaman valmistajan henkarit löytyvät lähes kaikista marketeista. Kun hakusessa on puinen henkari kunnollisella olkapäätuennalla, on valikoima vielä suppeampi. Etsintätyön jälkeen järkeviksi vaihtoehdoiksi valikoitui kolme erilaista henkaria. Näitä henkareita saa suomalaisista liikkeistä ja verkkokaupoista.

Casa Stockmann -vaateripustin

Casa Stockmann -merkin henkari on tehty puusta ja pinnoitettu mattamustaksi. Housupuussa on kumihammastus, joka pitää housut hyvin paikoillaan. Housut kannattaa ottaa varovasti pois, jotta hammastus ei vahingoita kangasta. Henkari sopii parhaiten 48-50 -kokoisille takeille ja on leveydeltään 44,5 senttiä. Henkareita voi ostaa Stockmannin tavarataloista ja verkkokaupasta. Vertailussa olleista henkareista Casa Stockmannin henkari oli parhaiten tasapainotettu.

Aino-henkari (antiikin ruskea)

Aino-henkari soveltuu parhaiten 46-48 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso
Aino-henkari soveltuu parhaiten 46-48 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso

Suomalaiselta Kotilaakso Oy:ltä löytyy useita erilaisia henkareita, joista antiikin ruskea puuhenkari on yksi parhaista. Henkari on 43 senttiä leveä ja se soveltuu parhaiten 46-48 -kokoisille takeille. Housupuussa on kumihammastus, jossa housut pysyvät hyvin. Kuten Casa Stockmannin henkarissa, tässäkin kannattaa ottaa housut varovasti pois. Henkaria voi ostaa mm. Citymarketeista ja K-Raudoista.

Aino-henkari (lakattu)

Aino-merkin lakattu puuhenkari sopii parhaiten 48-50 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso
Aino-merkin lakattu puuhenkari sopii parhaiten 48-50 -koon takeille. Kuva: Kotilaakso

Lakattu Aino-henkari on 45 senttiä leveä ja sopii parhaiten 48-50 -koon takeille. Housupuu on muun henkarin tapaan lakattu, joten se on hieman liukas housuille. Tähän auttaa joko hiomapaperi tai housuklipsi. Henkaria voi ostaa mm. Citymarketeista, K-Raudoista ja Kärkkäiseltä. Vertailluista henkareista näissä oli eniten vaihtelua tasapainossa, eli vapaasti roikkuessa henkarit olivat hieman jompaan suuntaan kallellaan.

Oma valintani perusteluineen

Valinta kolmen välillä ei ollut helppo ja on ehkä jollain tasolla vieläkin tekemättä. Stockmannin musta henkari on monella tapaa sopiva tarkoitukseeni, eli se on oikeankokoinen ja puku pysyy siinä hyvin. Lisäksi se sopii tyylillisesti hyvin vaatehuoneeni värimaailmaan sekä vaaterekkiini. Näitä henkareita hankin todennäköisesti vaaterekkiini.

Casa Stockmannin henkari (oikealla) sopii erinomaisesti Lume-vaaterekkiin.
Casa Stockmannin henkari (oikealla) sopii erinomaisesti Lume-vaaterekkiin.

Kotilaakson Aino-henkareista antiikin ruskea on omille takeilleni aavistuksen liian kapea, joten se karsiutui sen takia pois omasta vaatekaapistani. Tyylillisesti ja laadullisesti se on hyvä valinta ja niitä tulee tähän talouteen lisää, koska ne ovat vaimon tarpeisiin sopivan kokoisia.

Kapeampi Aino-henkari soveltui kokonsa puolesta paremmin vaimon takille.
Kapeampi Aino-henkari soveltui kokonsa puolesta paremmin vaimon takille.

Päädyin lopulta ostamaan lakattuja Aino-henkareita, koska ne ovat oikeankoisia ja niitä saa kotikuntani Löytötexistä sopuhintaan (3,50 €). Henkareiden housupuille tein pientä tuunausta, eli hioin niistä lakkapinnan pois karkealla hiekkapaperilla. Näin housut pysyvät niissä mukavasti paikoillaan, joko normaalisti ripustettuna tai vaatturiviikkauksella.

Lakattu Aino-henkari oli juuri sopivan kokoinen puvuilleni.
Lakattu Aino-henkari oli juuri sopivan kokoinen puvuilleni.

Huomioi nämä henkaria valittaessa

  • Oikea leveys takille
  • Housujen ripustamisen helppous ja varmuus
  • Rakenne (henkarin on oltava jämäkkä, jotta se kestää)
  • Materiaalit (puu on ekologinen valinta)
  • Saatavuus (onko henkari ns. hyllytavaraa)
  • Ripustinkoukun koko (katso, että koukku on riittävän iso rekkiin johon ripustat ne)

Auta täydentämään artikkelia!
Tiedätkö sinä muita hyviä pukuhenkareita, joita voi ostaa Suomesta? Anna vinkki, niin täydennän juttua.

Lue lisää