Kronaby Sekel – hillitysti älyä elegantissa kuoressa

Kaupallinen yhteistyö: FinnGold

Älykellon tunnusmerkkejä ovat tyypillisesti jatkuva lataamisen tarve, sporttikellomaisen möhkälemäinen ulkonäkö, tai perinteisen kolmiulotteisen kellotaulun halpa mimikointi näytön avulla. Näin ei ole kuitenkaan ruotsalaisen Kronabyn hybridiälykellojen kanssa, joka valmistaa ulkonäöltään enemmän perinteisen kellon näköisiä hillittyjä, ja hyvin mielenkiintoisella tavalla älyä hyödyntäviä kelloja.

Kronaby näkee hybridiälykellonsa häiriön poistajana, ei niinkään häiriön lisääjänä. Tavoitteena ei ole lisätä näyttöä kelloon tai ominaisuuksia, joilla harhaudumme tuijottamaan lisää erilaisia ruutuja ja laitteita. Kronabyn tulkinta käytännössä on esimerkiksi hienovarainen värähdys ranteessa, kun vaimo soittaa. Silloin tietää, kannattaako puhelin kaivaa esiin vai hiljentää se katsomatta.

Paitsi, että kello kommunikoi värinällä, osaa kello ohjata muita laitteita kellon ohjelmoitavilla napeilla. Yksi napin painallus riittää, kun haluat ottaa kuvan puhelimellasi tai kytkeä esimerkiksi musiikin päälle ja pois. Kaksi napin painallusta ja kotiautomaatiojärjestelmäsi sytyttää valot tai mitä ikinä sen ohjelmoit tekemäänkään. Kronabyn kelloissa on mm. tuki IFTTT-applikaatioille ja sen rajapintaan, jonka avulla kello toteuttaa helposti ohjelmoitavia tehtäviä.

Rakenne ja design

Allekirjoittaneella oli mahdollisuus tutustua Kronabyn Sekel-malliston kelloon, jonka teräsrakenne ja 43 millimetrin koko puhutteli hillityllä designillaan. Kello on sopivan kokoinen, vaikka paksuutta hieman löytyykin. Kronaby Sekel keskustelee vähävirtaisen Bluetooth-yhteyden avulla puhelimen tai tabletin kanssa. Siksi kelloa ei tarvitse ladata vaan kellon paristo kestää käytön määrästä riippuen valmistajan mukaan kahden vuoden ajan.

Suosittelemme

Tässä piilee toimintojen akkupihiyden nerokkuus: Kronaby Sekel -rannekelloon ei itsessään ole yritetty tunkea akkua ja prosessointitehoa, vaan varsinaisen älyn kellon avulla toteuttaa mukana kulkeva puhelin tai tablettitietokone.

Kellon asetukset, kalibrointi, nappien ohjelmointi ym. toiminnot tapahtuvat Android- tai iOS-pohjaisen applikaation kautta. Tällöin nappia painaessa komento välittyy puhelimen kautta eteenpäin haluttuun toimintoon, sijaitsi sen kohde lähiverkossa tai sen ulkopuolella internetissä.

Mitä kello osaa tehdä?

Kokeilin puhelimen nappeja painamalla ohjata Spotifyä, joka soi puhelimessani, sekä älyvalaistusta josta vastasi Philips Hue -valot. Kotikäytössä ja miksei toimistossakin kello voisi korvata valaistuksen tai muun medialaitteen kaukosäätimen, joka on aktiivisesti käytössä usein. Miksei vaikkapa yöpöydällä toimien niinkin, että nappia painamalla kodin valot sammuvat.

Kotona käytössäni on Logitech Harmony Hub, joka on infrapuna-kaukosäädinmaailman ohjainyksikkö eli ”hubi”. Voin Kronabystä nappia painamalla käynnistää Hubin ohjaamana ennakkoon määritellyn aktiviteetin, esimerkiksi TV:n ja vahvistimen käynnistymisen. Yhtä nappia painaen Netflix pyörimään, kaksi painallusta ja ohjelma vaihtuu play/pause tilaan silloin, kun hetki jääkaapille koittaa.

Kuten arvata saattaa, vaihtoehtoja on paljon ja itseasiassa kellon tarjoaman älyn lisäarvo käyttäjälleen on hyvin subjektiivinen. Jokainen saa sillä helpotettua omaa arkeaan juuri siltä osin, mikä tuntuu järkevältä. En esimerkiksi halunnut ohjelmoida ja käyttää aivan kaikkia toimintoja, vaan kokeilin muutamia. Pienen harjoittelun jälkeen osaa toiminnoista tuntui loogiselta käyttää Kronabyn kautta.

Jokainen voi löytää työn ja vapaa-ajan suhteen omia lempitoimintojaan kellon avulla. Nörtti voi leikkiä kotiautomaatiolla, kun lenkkeilijä taasen haluaa ohjata korvissa soivaa musiikkia kellon nappien avulla puhelimen sijaan.

Jos James Bondilla olisi Kronaby-kello, hän osaisi ilman Q:n apua kellollaan sytyttää elektronisesti ohjattuun takkaan tulen, himmentää valot ja aktivoida kalusteisiin upotetun samppanja-tason nousemaan esiin. Ja miksi ei, koska minäkin osasin. Harmi vain, että takka puuttuu ja olen semiabsolutisti.

Katso alta videolta fiiliksiä kellon käytöstä.

Designin yksityiskohtia

Kellotaulun alareunassa pienemmät tunti- ja minuuttiviisarit, jotka voi asettaa näyttämään eri aikavyöhykkeen ajan, tai näyttämään esimerkiksi päivän askellusten lukumäärän. Tällöin tuhanteen askeleeseen päästessä viisari osoittaa numeroa 1 ja kahteen tuhanteen askeleeseen viisari osoittaa numeroa 2 jne.

Päivämäärää ei näe kellosta suoraan, mutta sen voi ohjelmoida tulemaan esiin nappia painettaessa. Tällöin viisarit siirtyvät osoittamaan sitä minuuttia, riippuen mones päivä on. Esimerkiksi 15. päivänä kellon viisarit siis pysähtyvät ”vartin yli” asetelmaan. Näppärä toteutustapa.

Yhteenveto

Kronaby on mielenkiintoinen vaihtoehto sellaiselle, joka karsastaa perinteisen älykellon tai sporttikellon ulkonäköä eikä halua leimaantua liian teknologiafriikiksi. Kello tuo sopivasti älyä käyttäjälleen käytännöllisesti ilman jatkuvaa lataamisen tarvetta – ja ylipäätänsä kellon design on hyvin onnistunut ja hillitty.

Kronabyn hintataso on tällä hetkellä vasta muotoutuvassa älykellomarkkinassa maltillinen ja ominaisuuksiinsa nähden jopa houkutteleva, etenkin kun se ulkonäöllisesti näyttää klassiselta rannekellolta. Kronabyn tarina tuskin jää tähän tuotesarjaan, vaan tulemme kuulemaan merkiltä lisää myös jatkossa.

Kronabyn maahantuojana toimii FinnGold.
Kiitos Kruunukellolle kellon kuvauslainasta.

Pähkinänkuoressa

  • Malli: Sekel A1000-0715
  • Koneisto: Kronaby BT001 (kvartsi)
  • Pariston kesto: noin 2 vuotta
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 43 mm
  • Kellon paksuus: 13,3 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: teräs tai nahka
  • Hinta: noin 500 euroa

Jälleenmyyjät

FinnGoldin lippulaivamyymälät

FinnGold Hämeenkatu
Hämeenkatu 8
33100 Tampere
Puh. 044 740 607
[email protected]
FinnGold.com

FinnGold Airport Gate 30 Schengen
Helsinki-Vantaan lentoasema
01530 Vantaa
Puh. 044 740 3632
[email protected]
FinnGold.com

FinnGold Forum
Mannerheimintie 20
00100 Helsinki
Puh. 044 740 3070
[email protected]
FinnGold.com

Helsinki

Timanttiset Forum
Mannerheimintie 20, 1. kerros
00100 Helsinki
Puh. 044 740 3617
[email protected]

Timanttiset Redi
Hermannin Rantatie 5
00580 Helsinki
Puh. 044 740 3621
[email protected]

Jyväskylä

Timanttiset Vehmas
Kauppakatu 35
40100 Jyväskylä
Puh. 044 740 3603
[email protected]

Kauhava

Kultatähti Uimola
Kauppatie 82
62200 Kauhava
Puh. (06) 434 2590
[email protected]

Kuopio

Timanttiset Minna
Haapaniemenkatu 18
70110 Kuopio
Puh. 044 740 3669
[email protected]

Oulu

Kultatähti Oulu
Kirkkokatu 10
90100 Oulu
Puh. (08) 332 650
[email protected]

Tampere

Timanttiset Ratina
Vuolteenkatu 1
33100 Tampere
Puh. 044 740 3619
[email protected]

Kruunukello
Puh. 050 414 0578
[email protected]

Vaasa

Timanttiset Vaasa
Rewell Center 120
65100 Vaasa
Puh. 044 740 3613
[email protected]

Vantaa

Timanttiset Jumbo
Vantaanportinkatu 3
01510 Vantaa
Puh. 044 740 3616
[email protected]

Lue lisää