Asuminen 2020-luvulla – mikä on muuttunut?

Toimitus

Miten suomalaiset asuvat 2020-luvulla? Kaupungistuminen, tiivis rakentaminen, pienemmät asuinneliöt ja vuokralla asuminen tulevat korostumaan 2020-luvulla. Trendeinä näkyvät myös ekologisuus ja kompakti tilan käyttö. Lisäksi suomalaisia kiinnostaa yhä enemmän joustavat asumisratkaisut.

Vuosikymmenten saatossa ovat muuttuneet niin asuntomarkkinat kuin se, millaisesta kodista haaveillaan. Vielä kymmenen vuotta sitten haaveiltiin suuresta omakotitalosta, mutta nyt arvostetaan etenkin toimivia neliöitä sekä mahdollisimman energiatehokkaita ja ekologisia ratkaisuja. Moni toteuttaa 2020-luvulla oman näköisensä asumisen unelman. Toiselle saattaa edelleen olla oma tupa kaukana kaikesta ja toisella kätevä koti palveluiden äärellä.

Yksi ajatus kuitenkin korostuu monelle 2020-luvulla: miksi mennä merta edemmäksi kalaan, kun hyvät asiat voivat olla aivan lähellä? Palvelut ja hyvät liikenneyhteydet ovat arvokkaampia asioita kuin valtavat neliöt. Ihmiset arvostavat nykyisin sitä, että aina ei tarvitse lähteä kauaksi tai ajaa autolla vain päästäkseen kauppaan. Tästä kertoo esimerkiksi nettipalveluiden suosion kasvun määrä, kun vaikkapa oikean pelikoneen tai kasinon sijaan suosikkipelejä pelataan verkossa.

Ekologisuus tärkeässä asemassa

Ihmisiä kiinnostaa nykyisin yhä enemmän esimerkiksi se, millaisista materiaaleista koti on rakennettu tai mitä on käytetty asunnon pintaremontissa. Etenkin ekologisuuden merkitys korostuu – ihmiset haluavat, että kodissa käytetään ekologisia ja hengittäviä materiaaleja.

Vaikka sijainti on edelleen tärkein seikka asuntomarkkinoilla, niin ekologisuus on vahvassa nousussa, ja se tulee todennäköisesti korostumaan 2020-luvun kuluessa. Toisaalta, koska pääkaupunkiseutu, kasvualueet ja asuinalueet hyvien liikenneyhteyksien päässä edelleen herättävät ihmisten kiinnostuksen, nousevat uudenlaiset asumisen ja rakentamisen ratkaisut avainasemaan. Asumisneliöt suunnitellaan yhä paremmin ja asumisen mukavuuteen kiinnitetään huomiota, kun asumisen arvot kehittyvät uudella vuosikymmenellä.

Asunnon omistaminen ei enää välttämättä ole ykköstavoite

Vaikka moni tavoitteleekin oman kodin ostamista, niin vuokra-asuminen lisääntyy etenkin nuorten keskuudessa. Myös yksineläjiä on aikaisempaa enemmän ja monesti asumismuotojen tulee olla joustavia esimerkiksi uusioperhekuvioiden myötä. Asumisen ratkaisut muuttuvat siinä missä käsityksemme perheistä ja parisuhteesta kehittyvät ja muuttavat muotoaan. Voi olla, että vuokralla asutaan pidempään ja oman asunnon ostaminen on ajankohtaista vasta myöhemmin elämässä.





Mitä tarkoitusta koti palvelee?

Koti on yhä useammin tärkeä rentoutumisen ja palautumisen paikka. Kiireisen arjen keskellä halutaan, että koti on paikka, johon voi mennä rauhoittumaan. Arvojen muutos näkyy kodin ydinolemuksen arvostamisessa. Pienet asiat tuovat 2020-luvulla iloa, oli kyseessä sitten uusi sohva tai parvekkeelle rakennettu yrttitarha. Siksi seuraavat tekijät voivat hyvinkin olla asumisen megatrendejä 2020-luvulla:

Arjen helppous: kiireisen elämän keskellä ihmiset arvostavat yhä enemmän arjen helppoutta, pelkän selviytymisen sijasta. Tässä korostuu niin asunnon näppärä sijainti kuin neliöiden tehokas käyttö. Kompakti koti on helppo pitää siistinä, eikä esimerkiksi suuren omakotitalon ostaminen ole välttämättä se paras ratkaisu – pienimpi koti hyvien liikenneyhteyksien päässä helpottaa arkea ja säästää aikaa sekä resursseja tärkeille asioille.

Ajattomuus tyylissä: enää ei tavoitella sitä kaikista rohkeinta tyyliä, vaan enemminkin kodin ilmeen rakentamisessa korostuu ajattomuus. Tämä auttaa myös luomaan kotiin seesteisen yleisilmeen, joka auttaa rauhoittumaan kaiken muun kiireen keskellä.

Ympäristöystävällisyys materiaaleissa: ekologisuus näkyy niin rakentamisessa kuin kodin tyylissä. Ekologisuuden koetaan lisäävän niin hyvinvointia, kun käytetään esimerkiksi luonnon materiaaleja, sekä ympäristöystävällisyyttä. Tässä arvot kohtaa hyvinvoinnin ja luonnonsuojelun.

Sopivasti tilaa kaikille: enää ei tavoitella kuuta taivaalta esimerkiksi isojen talojen muodossa. Nyt kompaktit ja toimivat tilat ovat in, ja tilaa havitellaan vain tarpeeseen. Tilaa käytetään 2020-luvulla tehokkaasti, ja tämä on osa kestävyyden trendiä, mikä näkyy laajemminkin asumisessa.

Uusimmat

Fiskerin Ocean -auton ostaminen on kuin 70-luvun kauhukomediaa

Konkurssin partaalla hoippuvalta Fiskeriltä auton ostaneen amerikkalaisen kuluttajajärjestön testipäiväkirja on karua luettavaa.

Alfa Romeo joutui antamaan viime viikolla esitellylle Milanolle jo uuden nimen – pieni crossover tunnetaan jatkossa Juniorina

Parmesaanilla on enemmän yhteistä Alfa Romeon kanssa kuin valmistusmaa. Alun perin italialaisten elintarvikkeiden ja muiden vastaavien tuotteiden nimien suojaamiseksi laadittu laki pakotti nimittäin Alfan antamaan uutuusmallilleen uuden nimen alle viikko auton esittelyn jälkeen.

Tissot T-Touch Connect Sport – hybridiälykello

Tissot T-Touch Connect Sport -hybridiälykello yhdistää älytoiminnot ja modernin näyttötekniikan perinteiseen analogiseen ajan näyttämiseen. 

Saksan liikenneministeri uhkaa kieltää autoilun viikonloppuisin ilmastolain johdosta

Saksan liikenneministeri Volker Wissing on pelotellut, että jos maan ilmastolakeihin ei tehdä muutoksia pian, häntä voidaan vaatia määräämään ankaria toimenpiteitä, kuten ajokieltoa viikonloppuisin. 

Sähköä muodoissa ja tekniikassa – Maserati esitteli GranCabrio Folgoren

Valitettavan monet sähköautot eivät ole mitään silmäniloja, mutta onneksi tähänkin kategoriaan kuuluu myös aidosti kauniita autoja. Maailman kauneimman sähköauton tittelistä kamppailtaessa Maseratin GranTurismo Folgore on vahva mitaliehdokas, ja nyt se sai myös avokattoisen vastineensa.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...